Tako Slovenija kot Avstrija sta v poskusu zajezitve širjenja koronavirusa uvedli različne preventivne ukrepe. Slovenski delavci, ki se na delo vozijo v tujino, so zmedeni in prestrašeni. Kakšne pravice imajo?

Na nas so se obrnili delavci migranti, ki v poplavi informacij, tudi lažnih, ne vedo več, kakšne so njihove pravice in obveznosti.

Tako Slovenija kot Avstrija preventivne ukrepe zaostrujeta skorajda iz ure v uro. Včeraj so v Avstriji zaprli podjetja v tistih branžah, ki za vsakdanje življenje niso nujne, prekinili so tudi pouk v šolah in na univerzah.

Čeprav je druženje več kot pet ljudi prepovedano in ljudem v nasprotnem primeru grozi globa, pa številna podjetja v Avstriji poslujejo nemoteno.

Delavci migranti: »Upamo, da se bodo meje zaprle«

Eden od slovenskih delavcev, zaposlen v podjetju Wollsdorf Leder, želel je ostati anonimen, je o zaščitnih ukrepih povedal: »Sami moramo pri našem delu vedno nositi rokavice, tako da za nas to ni nič novega. Kar se tiče zaščitnih mask, nismo dobili nobene, niti nihče ne dela z masko. Edino, kar so nam uredili, so razkužila. Jedilnice so zaprli, od jutri naprej moramo hrano nositi s sabo in jesti zunaj na svežem zraku.«

Priznal je, da je v zraku čutiti napetost, delavci so prestrašeni: »Toda ne moremo nič. Delavci normalno delamo, več kot polovice šefov pa na delo seveda ni. Upamo, da se bodo meje zaprle, saj nam potem ne bo treba na delo. Bojimo se za svoje zdravje.«

Magna v Gradcu do konca marca zaprta

Koronavirus je prizadel tudi avtomobilsko industrijo, zato se v avstrijski Magni odločili, da od danes do 30. marca ustavijo proizvodnjo v Gradcu. V tamkajšnjem obratu proizvajajo vozila za Mercedes, BMW in Jaguar, zaposlenih pa je več kot 10 tisoč ljudi, od tega več kot 1000 Slovencev.

Tudi mnogi Mariborčani in zaposleni iz drugih krajev Štajerske, ki si kruh služijo v tem gigantu, bodo tako ostali doma. Zaprtje sicer ni zgolj zdravstvene narave, saj naj bi porušene dobavne verige onemogočile nadaljnje načrtovanje proizvodnje.

Zaprtje velja samo za Magno v Gradcu, drugi obrati v Avstriji pa bodo za enkrat še naprej delovali.

V pričakovanju odpuščanj

Zaradi nestabilnih razmer so nekatera avstrijska podjetja že začela odpuščati delavce. Spet druga so zaposlenim svetovala, naj na delo pridejo z nekaj prtljage. Na ta način naj bi jih nekje nastanili in tako preprečili kolaps proizvodnje v primeru zaprtja državne meje.

V Sindikatu delavcev migrantov Slovenije so zato delavce opozorili: »Ne podpisujte sporazumnih odpovedi, v kolikor vam delodajalec ne da pisnega zagotovila, da vas bo zaposlil nazaj, saj vam brez tega zagotovila v Sloveniji ne pripada nadomestilo za brezposelnost.«

Podpis sporazumnih odpovedi odsvetuje tudi Avstrijsko združenje sindikatov ÖGB.

V primeru nastanka brezposelnosti v Avstriji je pristojni organ Zavod za zaposlovanje Republike Slovenije.

Kam z otroki?

V Sindikatu delavcev migrantov Slovenije so poudarili, da navodilo avstrijske vlade glede dopusta za varstvo otroka ostaja nespremenjeno: »Pripada vam poleg zakonsko določenega enega tedna tudi dodatnih deset dni plačanega izrednega dopusta. Seveda v dogovoru z delodajalcem.«

Omenjenih deset dni dopusta delavcem plača država, ne delodajalec. Ta dopust je mogoče koristiti v primeru, da podjetje z delom za ta čas preneha ali pa oseba potrebuje varstvo za otroka.

V poplavi informacij so tudi lažne novice

V Sindikatu delavcev migrantov Slovenije so opozorili, da po spletu krožijo številne lažne novice. Poudarili so, da prepovedi gibanja na prostem v Avstriji ni, tudi vse trgovine niso zaprte.

Veljavni ukrepi v Republiki Avstriji:

- kjer je mogoče, se delo opravlja od doma,

- restavracije, bari in kavarne so zaprti,

- odprte so le trgovine z živili, drogerije, banke, lekarne, pošte in trgovine s prehrano za živali,

- okrožji Panznautal in St. Anton am Arlberg na Tirolskem sta zaprti oziroma v karanteni.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice