Evropski dan trgovine z ljudmi v Sloveniji v ospredje postavlja prisilno delo.

Danes z Evropskim dnem boja proti trgovini z ljudmi poudarjamo pomen osveščanja o trgovini z ljudmi, obenem pa pristojni osveščajo tudi o prisilnem delu. Delež slednjega se namreč povečuje in v državah članicah EU predstavlja 21 odstotkov vseh registriranih žrtev trgovine z ljudmi.

Ob evropskem dnevu v uradu vlade za komuniciranje poudarjajo, da gre pri tem za grob poseg v temeljne pravice in svoboščine posameznika, ugotavljajo pa tudi, da je prepoznavanje, odkrivanje in dokazovanje te oblike trgovine z ljudmi zelo zahtevno.

Medtem ko so se storilci še pred leti pri omejevanju osebne svobode posluževali tudi fizičnega nasilja, pa danes nasilje in prisilne metode niti niso več potrebne. Izkoriščanje se pojavlja v vse bolj prefinjenih oblikah, delodajalci za dosego svojih ciljev na primer zlorabljajo socialno ranljivost delavcev.

S prisilnim delom in izkoriščanjem delavcev se srečujejo v vseh sodobnih družbah, postaja celo strukturni element nekaterih gospodarskih panog. 

V osveščanje z informiranjem, pa tudi s sobo pobega 

V Sloveniji bomo dan obeležili z dvema preventivnima projektoma, sofinanciranima s strani medresorske delovne skupine za boj proti trgovini z ljudmi. 

•    Delavska svetovalnica se je lotila projekta Za-govor, ki se osredotoča na informiranje, svetovanje in zagovorništvo žrtev delovnega izkoriščanja in prisilnega dela ter na identificiranje in pomoč morebitnim žrtvam trgovine z ljudmi.
•    DrogArt je medtem v Ljubljani znova odprlo tako imenovano sobo pobega, ki obiskovalcem ponuja možnost na lastni koži preizkusiti pasti izkoriščevalskega dela. Za pobeg iz sobe je namreč treba rešiti različne situacije, ki simulirajo izkoriščevalska delovna razmerja.

Žrtve iz Tajvana izkoriščali za telefonske goljufije

V Sloveniji se s trgovino z ljudmi srečujemo predvsem v obliki izkoriščanja prostitucije. Lani smo našteli 66 žrtev trgovanja z ljudmi, pri čemer se je 100 odstotkov primerov nanašalo na trgovino z ljudmi za spolne zlorabe in spolno izkoriščanje.

Letos pa sta policija in tožilstvo s kriminalistično preiskavo razbili mednarodno kriminalno združbo, ki je žrtve izkoriščala za kazniva dejanja telefonskih goljufij. 

Tožilstvo navaja, da naj bi žrtve, praviloma s Tajvana, zaklenili v klicne centre ter jim omejili svobodo gibanja. Odvzeti naj bi jim bili osebni dokumenti, denar in mobilni telefoni, nato pa so pod grožnjami in prisilo po navodilih vodij opravljali kazniva dejanja goljufije, piše STA.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice