Dunajski župan Michael Ludwig (Foto: C. Jobst/PID)
Mesto Dunaj od oktobra skoraj četrtini svojih meščanov ponuja brezplačno cepljenje proti gripi. Z večjo precepljenostjo želi mesto namreč v času virusa covid-19 razbremeniti mestno zdravstvo.

Mesto je že letos spomladi naročilo 400 odmerkov cepiva proti gripi, kar je trikrat toliko kot lani. Akcija brezplačnega cepljenja bo potekala od 1. oktobra letos do konca marca prihodnje leto, vsak dan pa načrtujejo do 3.000 cepljenj, sporoča predstavništvo mesta Dunaj v Ljubljani.

Cepljenje bodo izvajali osebni zdravniki in redne ambulante, na voljo pa bo tudi v domovih za starejše, zavodih za osebe s posebnimi potrebami in celo v posebej za to preurejenemu tramvaju.

Dunaj je po vsem mestu postavil tudi sedem dodatnih cepilnih centrov in 37 cepilnih ambulant. S to ponudbo namerava Dunaj svoje meščane spodbuditi k cepljenju, precepljenost v mestu potrojiti in v bolnišnicah zagotoviti več prostora za druge težke bolezni, predvsem za težje bolnike s koronavirusom.

Cepilni tramvaj (Foto: Mesto Dunaj)

Ponudba velja za vse, ki živijo v mestu

Dunajski župan Michael Ludwig si je v prihajajoči sezoni gripe za cilj zadal približno eno četrtino cepljenih meščank in meščanov.

»Ponudba brezplačnega cepljenja velja za vse ljudi, ki živijo v mestu. Predvsem pa za tako imenovane rizične skupine,« je v ponedeljek povedal župan. V naslednjih dneh bodo starejše na akcijo opozorili tudi po pošti.

Poleg starejših meščanov pa imajo prednost tudi otroci. »Znanost kaže, da so pri influenci prav otroci super raznašalci,« je dodal župan.

Pogoj za cepljenje je izpolnjena prijava po spletu ali na zdravstvenem telefonu. Posebnost je »cepilni tramvaj«, ki bo od oktobra potoval po obljudenih mestnih lokacijah, ljudje pa se bodo lahko cepili kar na licu mesta.

Preberite še

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice