V zadnjih treh desetletjih so se temperature v Evropi zvišale kar dvakrat hitreje od svetovnega povprečja, kar je najhitreje od vseh celin na svetu, ugotavlja poročilo svetovne meteorološke organizacije (WMO).

V tridesetih letih se je povprečna temperatura v Evropi dvignila za približno 1,5 stopinje.

Poleg tega so leta 2021 ekstremni vremenski in podnebni dogodki v Evropi povzročili več sto smrtnih žrtev, neposredno prizadeli več kot pol milijona ljudi in povzročili gospodarsko škodo v višini več kot 50 milijard evrov. Približno 84 odstotkov analiziranih dogodkov so predstavljale poplave ali neurja.

Alpski ledeniki so med letoma 1997 in 2021 izgubili kar 30 metrov debeline ledu, grenlandski ledeni pokrov pa se hitro tali in prispeva k vse hitrejšemu dvigovanju morske gladine. Lani so tako na primer prvič v zgodovini zabeležili dež na najvišji točki Grenlandije.

Temperature se bodo še naprej zviševale hitreje kot na drugih celinah

WMO v poročilu opozarja, da se bodo temperature v Evropi - ne glede na prihodnje stopnje globalnega segrevanja - verjetno še naprej zviševale hitreje kot na drugih celinah.

»Evropa predstavlja živo sliko segrevajočega se sveta in nas opominja, da tudi dobro pripravljene družbe niso varne pred posledicami ekstremnih vremenskih dogodkov,« je opozoril vodja svetovne meteoroške organizacije Petteri Taalas.

Poročilo z naslovom Stanje podnebja v Evropi je v sodelovanju z WMO pripravil tudi Kopernikov center za klimatske spremembe, ki deluje pod okriljem Evropske unije.

Organizacija deli svet na šest regij, pri čemer evropska regija zajema 50 držav in polovico prav tako hitro segrevajoče se Arktike.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

ffra-ffra (nepreverjen)

Evropa se segreva dvakrat hitreje od svetovnega povprečja, ni to lepo, niti plina ne rabimo, zakaj le nas strašijo.

Starejše novice