Foto: Bobo
Iz sosednje Hrvaške prihajajo žalostne novice, kakršnih žal tudi v Sloveniji ne manjka.

8. junija letos je čebelarje v hrvaškem Međimurju pričakal žalosten prizor: številne čebele so pomrle, nekatere so še dezorientirano letale okoli in nato padale na tla. Podobni prizori so sledili tudi v naslednjih dneh.

Po poročanju STA je okoli 20 čebelarjev izgubilo okoli 600 panjev s približno 50 milijoni čebel. Številni hrvaški mediji medtem navajajo številko 60 milijonov čebel. Vrednost posameznega panja je ocenjena na približno 200 evrov.

Foto: Agacija - Udruga pčelara Međimurske županije, Facebook

Pomor čebel so zabeležili na okoli 30 kvadratnih kilometrih nedaleč od slovensko-hrvaško-madžarske meje, v međimurskih naseljih Gardinovac, Domašinec, Sivica, Podturen, Ferketinec in Dekanovec.

Međimurska županija je zaradi pomora čebel že razglasila naravno katastrofo.

Foto: Agacija - Udruga pčelara Međimurske županije, Facebook

Mnogi čebelarji so jokali

Međimurski čebelarji so povedali, da to sicer ni bil prvi primer zastrupitve čebel, je pa bil doslej daleč najbolj množičen. Hrvaški mediji so poročali, da so ob teh prizorih mnogi jokali.

Vzrok pomora policijski izvedenci in veterinarski inšpektorji še raziskujejo, najverjetneje pa je bil kakšen insekticid ali pesticid oziroma nepravilna uporaba teh sredstev.

Iz Međimurske županije so sporočili, da bodo v laboratorijih ugotovili resnični razlog za pomor čebel. Preverili bodo tudi, ali je za smrt čebel morda kriva kakšna bolezen čebel. Z vzorci, ki so jih pobrali s čebel, medu in kmetijskih površin, bodo analizirali tudi vpliv morebitnih strupenih snovi na ljudi.

Pomoč čebelarjem iz Međimurja so poleg njihovih hrvaških kolegov ponudili tudi slovenski čebelarji, je poročal hrvaški Jutarnji list.

Foto: Foto Bobo
Foto: Foto Bobo
Foto: Foto Bobo
Foto: Agacija - Udruga pčelara Međimurske županije, Facebook
Foto: Agacija - Udruga pčelara Međimurske županije, Facebook

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Ivo Firbas (nepreverjen)

Kaj pa 5G ?

Marko (nepreverjen)

Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bo pojavil en z takim vprašanjem 🤣🤣🤣

In reply to by Ivo Firbas (nepreverjen)

Starejše novice