Ko arhitekturne ideje postanejo krajinska umetnost, ki jo občuduje ves svet.

Od začetka 60. let prejšnjega stoletja je ustaljeno in konvencionalno arhitekturo pretesel nov tok, v katerega je posnelo tudi slavnega arhitekta Franka Gehryja.

Rodil se je leta 1929 v Kanadi in se sčasoma preselil v Združene države Amerike, kjer je pričel s svojo kariero: najprej z oblikovanjem linije pohištva, ko pa je prihranil dovolj denarja, je pričel s preoblikovanjem lastnega doma, zapisujejo na spletni strani Boredpanda. Tako je počasi postal ikona arhitekture, ki je preoblikovala številne urbane krajine in tako rekoč ustvarila celo ekonomski pojav.

1. Muzej pop kulture, Seattle, Washington

Masivna konstrukcija je videti, kot bi jo topilo sonce. Pločevinasto kritino naj bi navdihnila rock glasba in energija, Gehry pa je nekoč celo komentiral, da je pred izdelavo nakupil kitarske dele in jih sestavljal. V želji, da sestavi muzej pop kulture.

2. Fred And Ginger, Prague, Czech Republic

Gre za plesno hišo v Pragi, posvečeno Fredu Astaireju in Ginger Rogers, in je ena najbolj kontroverznih Gehryjevih del, in sicer zaradi drznosti, ki je botrovala uresničenju zamisli o izgradnji moderne plesne stavbe, ki pa ne bi ustrezala klasični okolici.

3. Stata Center, Cambridge, Massachusetts

Popolno ime te stavbe je Center za računalništvo, informiranje in obveščevalne znanosti Ray in Maria Stata, ki je bila zasnovana za Massachusetts Institute of Technology. 

4. Lou Ruvo Center, Las Vegas, Nevada

To nista ne muzej ne koncertna dvorana, temveč je center za zdravje možganov. Poslovnež Lou Ruvo iz Las Vegasa je namreč zaradi zapletov Alzheimerjeve bolezni izgubil očeta.

5. Walt Disney Concert Hall In Los Angeles, California

Od začetka projekta koncertne dvorane Walt Disney do zaključka je trajalo več kot 15 let in ko je bila leta 2003 končana, so končni stroški znašali 274 milijonov dolarjev. Toda kritiki in domačini se strinjajo - bilo je vredno čakati in plačali.

In ker je Gehry strasten mornar, je tudi stavba videti tako, kot da je v gibanju.

6. Marqués De Riscal Hotel, Elciego, Spain

Majhno špansko mesto, ki je danes znano po vinu, je še bolj znano po nečem bolj ekstravagantnem - luksuznem hotelu, zasnovanem s Gehryjeve strani.

View this post on Instagram

Home for the past two days... ???

A post shared by Fleur De Force (@fleurdeforce) on

7. Vitra Design Museum, Weil Am Rhein, Germany

Kljub velikemu številu vrhunskih projektov, je bil ta prvi v Evropi. Muzej razstavlja notranjo opremo, a največjo pozornost namenja samemu sebi. Gehry se je namreč prvič poigral z ukrivljenimi oblikami.

8. Guggenheim Bilbao, Bilbao, Spain

Muzej moderne in sodobne umetnosti je eno najpomembnejših arhitekturnih del v zadnjih desetletij, govorijo številni strokovnjaki. Uspešna in priznana gradnja še danes privablja veliko število turistov in v prvih 12 mesecih odprtja so turisti lokalnemu gospodarstvu doprinesli kar 160 milijonov dolarjev. Tako rekoč je stavba obnovila celo mesto. Ta ekonomski pojav pa je dobil celo ime - učinek Bilbao.

9. Dr. Chau Chak Wing Building, Sydney, Australia

Leta 2015 je Gehryjev vpliv dosegel sedmo celino, ko je končal svoj prvi projekt v Avstraliji. Gre za poslovno šolsko stavbo na Tehnološki univerzi v Sydneyu, za katero se ocenjuje, da so morali uporabiti okoli 320.000 opek po meri.

10. Biomuseo, Panama City, Panama

Ekološki muzej je nastal v Latinski Ameriki. Panamski politiki so začeli pogovore z Gehryjem o uresničevanju njegovih del na tej lokaciji v upanju, da bo to sčasoma ustvarilo učinek Bilbao, ki bo privedel več turistov in naložb.

Svetle barve, ki sicer niso tipična značilnost Gehryjevega dela, so bile izbrane za predstavitev bogate narave Paname.

11. Art Gallery Of Ontario, Toronto, Canada

Leto 2008 je bilo posebno leto za Franka Gehryja, saj je končno, pri 79 letih, končal svoje prvo delo v kanadskem Torontu, v mestu, kjer se je rodil.

View this post on Instagram

Float ?

A post shared by Alex Nicaise (@clorox.chalice) on

12. Marta Herford, Herford, Germany

Martha Herford je bila tekstilna tovarna, vendar se je z Gehryjevim dotikom preoblikovala v muzej sodobne umetnosti. Umetniški muzej je videti, kot bi bil zgrajen iz gline.

13. Binoculars Building, Venice, Los Angeles, California

Prvotno znana zgradba Chiat / Day je bila hitro preimenovana. Ljudje so jo začeli klicati kar Daljnogled. A celotna stavba je več kot velikanski daljnogled, ki je pravzaprav izvirno umetniško delo Claesa Oldenburga in služi zgolj kot dodatek.

14. Fondation Louis Vuitton, Paris, France

Fondation Louis Vuitton je muzej in kulturni center, ki se nahaja v Parizu in je obdan z parkom Bois de Boulogne. Za oblikovanje te armadne strukture je bilo potrebnih 3600 steklenih plošč in 19.000 betonskih plošč. Odprt je bil leta 2014 in je najbolj znan dodatek pariškemu umetniškemu svetu v 21. stoletju, kjer so razstavljeni deli umetnikov, kot sta tudi Andy Warhol ali Roy Lichtenstein.

15. The Fish, Barcelona, Spain

Ta privlačna skulptura je bila svetu predstavljena leta 1992, in sicer med pripravami na olimpijske igre, ki so bile istega leta v Barceloni. Narejena je iz kovinskih plošč, zato zaradi sončne svetlobe spreminja svoje barve.

16. Weisman Art Museum In Minneapolis, Minnesota

Ta privlačna zgradba je del kampusa Univerze v Minnesoti, njen pomen pa se meri ne samo po videzu, temveč tudi zato, ker je bil zgrajen pred uporabo računalnikov.

View this post on Instagram

Basquiat.

A post shared by ปon Mสrtiก ىtutىmสก Ƭ̵̬̊ (@jon.stutsman) on

17. The Iac Building, New York

Ta pa je nekoliko drugačna: brez svetleče in bleščeče pločevine. Deluje kot jadro, ki počiva v oceanu New Yorka.

18. Peter B. Lewis Building, Cleveland, Ohio

Poimenovana po slavnem filantropu in izvršnem direktorju zavarovalnice služi kot učilnica za študente Weatherhead School of Management. 

View this post on Instagram

Cool!!!

A post shared by Moises Espino (@moiseespino) on

19. Rezidenca Franka Gehryja v Santa Monici, California

Začetek slavnega arhitekta se je pričel pri njegovi lastni hiši. S tem ni pritegnil le pozornost mimoidočih, temveč tudi bodočih strank in kritikov.

20. Richard B. Fisher Center, Annandale-On-Hudson, New York

Od odprtja leta 2003 je prejela veliko pozitivne pozornosti, opisnaa je bila kot najboljša majhna koncertna dvorana v Združenih državah. Kljub majhnemu videzu pa gre za sestavo dveh gledališč in več vadbenih studiov. Hkrasti pa je tudi v harmoniji z naravo, saj se odločil Gehry izbrati zeleni pristop pri načrtovanju delain s tem zmanjšati potrebo po fosilnih gorivih.

21. The Cinémathèque Française, Paris, France

Gre za eno največjih svetovnih zbirk predmetov, povezanih s filmi.

Starejše novice