Grozljivi prizori nehumanega transporta živine: krave v pregretem, prenatrpanem tovornjaku prevažali tudi čez Slovenijo.

Skupina preiskovalcev organizacij Animal Welfare Foundation in Israel Against Live Shipments je pridobila video posnetke, ki prikazujejo nepravilnosti in nepojmljive pogoje med prevozom živine iz Litve v Izrael.

Gradivo so posredovali Evropskemu komisarju Vytenisu Andriukaitisu, pristojnemu za dobrobit živali, in Evropsko komisijo pozvali k zaustavitvi nehumanega transporta domačih živali na dolge razdalje.

Žejna, nagnetena in izčrpana živina tudi čez naše ozemlje

Preiskovalci so spremljali dva tedna trajajoči cestni transport živine na razdalji približno 1.700 kilometrov. Na poti iz Litve so opazili, da je iz notranjosti enega od tovornjakov, ki so ju nadzirali, molila noga živali, zato so se obrnili na poljske prometne policiste. Ko so ti zaustavili in vstopili v tovorni vozili, so bili nad videnim šokirani. Nemudoma so obvestili pristojne veterinarje, ki so odkrili več kršitev predpisov. 

Govedo je prevoznik namreč prevažal v vročem, prenatrpanem prostoru, polnem gnoja in prežetem z vonjem amoniaka, zagotovljena ni bila niti zadostna količina vode. V obupnih pogojih je nekaj živali poginilo, spet druge so zaradi izmučenosti morali za noge izvleči iz vozil. 

Oblasti so nemudoma raztovorile ogrožene živali in sprožile postopke proti poljskemu prevoznemu podjetju.

Po 24-urnem postanku, ki so ga živali prebile v bližnjem hlevu, so jih s tremi tovornimi vozili nato prepeljali v koprsko pristanišče. Precej verjetno so torej prečkale tudi naše kraje.

Kljub dodatnemu tovornemu vozilu so teleta ob prihodu v pristanišče še vedno kazala znake slabosti in izčrpanosti, ugotavljajo preiskovalci. Pot do Izraela so nato nadaljevala z ladjo in štiri dni pozneje prispela v Izrael. V Haifi so živali natovorili na manjše tovornjake in jih prepeljali v karanteno, kjer bodo počakale mesec dni, preden jih bodo poslali na vzrejne farme. 

Na tej zadnji točki prevoza so temperature v tovornem delu vozila celo presegale 37 stopinj Celzija. 

Grozljivi prizori trpljenja živali

V spodnjem video posnetku so dokumentirani pretresljivi primeri transporta domačih živali, ki jih pri svojem delu obravnavajo preiskovalci. A previdno, mnogi prizori so zelo nazorni.

Vir: maritime-executive.com

Na neznosne pogoje, ki predstavljajo zdravstveno tveganje, sta omenjeni organizaciji zdaj opozorili tudi Evropsko komisijo.

Zaščito in dobro počutje živali sicer opredeljuje 13. člen Lizbonske pogodbe, ki živali obravnava kot čuteča bitja in jim v skladu s tem tudi zagotavlja ustrezne življenjske pogoje. Vendar pa borci za pravice živali opozarjajo, da Komisija in države članice EU pri praktičnem razreševanju težav s prevozom živine še vedno niso dovolj učinkoviti. 

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Postanimo in o… (nepreverjen)

vegani in vegetarjanci !!

Starejše novice