Zaradi širjenja koronavirusa je najpomembnejši preventivni postopek vsakega posameznika ustrezna higiena rok. Tako se v času širjenja virusa najbolj učinkovito zaščitimo z rednim in natančnim umivanjem rok. Posegamo pa tudi po razkužilih.

Pri nas so trgovine že skoraj oropane najrazličnejših sredstev kot so razpršila, razkužila, dezinfekcijski robčki in podobno. Zato vam predstavljamo način, kako si lahko doma izdelate svoj gel za dezinfekcijo rok, ki je lahko enako učinkovit kot tisti, ki ga kupite v trgovini. 

Kaj potrebujete:

  • 86 ml 70-odstotnega alkohola;
  • 10 ml gel aloe vere
  • 2 ml eteričnega olja sivke in olja cimeta
  • 2 ml eteričnega olja čajevca

Postopek priprave: 

Najprej v posodi z žlico zmešajte alkohol in aloe vero.

Na tem mestu je potrebno poudariti, da bo sredstvo delovalo kot razkužilo le v primeru, če bo v njem najmanj 60 odstotkov volumskih delov alkohola (se pravi čistega alkohola), ne pa na primer 60 odstotkov 60- ali 70-odstotne raztopine alkohola. Aloe vera bo poskrbela za nekoliko bolj gelasto teksturo, hkrati pa bo aloe vera tudi pomirila kožo.

Alkohol in aloe vero mešajte tako dolgo, dokler se sestavini popolnoma ne zmešata med sabo. Za prijetnejši vonj dodajte nekaj kapljic eteričnega olja, nato pa zmes prelijte v stekleničko. 

Pri doziranju pazite, da v mešanico, ko ste odmerili alkohol, ne dodajate preveč drugih sestavin, saj bi s povečevanjem volumna zmanjšali delež čistega alkohola, ki mora predstavljati 60 odstotkov. Da boste vse sestavine natančno odmerili, si lahko pomagate z menzuro ali medicinsko brizgalko, ki jo kupite v prodajalnah z medicinskimi pripomočki; v lekarnah ali Sanolaborju.

Uporabi razkužila za roke na bazi alkohola pa se naj raje izogibajo otroci, ki imajo precej nežno kožo. Za boljšo higieno otroških rok na prostem je najbolje, da s seboj vzamete mokre robčke, na katere ste kanili nekaj kapljic tekočega mila, in steklenico vode. Otroci si bodo tako lahko roke umili tudi zunaj.

Preberite še

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice