Svetovna zdravstvena organizacija opozarja, da je možnost pandemije zaradi novega koronavirusa zelo realna, vendar jo je zaenkrat še mogoče upočasniti.

Zdaj, ko so primeri okužbe z novim koronavirusom potrjeni v skoraj vseh evropskih državah, je grožnja pandemije postala zelo realna, je Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije, sporočil na novinarski konferenci, poroča STA.

Vendar Ghebreyesus v isti sapi poudarja, da bi to lahko bila prva pandemija v zgodovini, ki bi jo bilo mogoče nadzorovati. Od več kot 80.000 primerov okužbe z novim koronavirusom na Kitajskem jih je več kot 70 odstotkov ozdravelo, še dodaja Ghebreyesus, s čimer Kitajska epidemijo vse bolj uspešno nadzoruje.

Virus so sedaj zabeležili v malo več kot 100 državah, kjer pa se razmere zelo razlikujejo od države do države, v več kot polovici so zaenkrat potrdili manj kot deset okužb.

Po oceni Michaela Ryana, vodje programa za izredne razmere pri Svetovni zdravstveni organizaciji, se novi koronavirus širi počasneje kot influenca, zato bi se ga lahko lažje zajezilo. Tako je izrazil upanje glede ukrepov v Italiji, saj bi ti med drugim dali manj prizadetim državam več časa, da se pripravijo.

Je pa opozoril, da bo virus še nekaj časa prisoten. »Sedaj mislim, da smo na začetku ali sredini tega boja,« je dejal.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice