Novo istanbulsko letališče Istanbul Airport, ki bo nadomestilo znano letališče Atatürk, je v 6. aprila tudi uradno začelo z obratovanjem. Prvi vzlet je opravilo letalo domače letalske družbe Turkish Airlines, ki je poletelo proti prestolnici Ankari.

Hüseyin Güzel, generalni direktor Turkish Airlines v Gradcu, in Gerhard Widmann, generalni direktor graškega letališča, sta s torto proslavila pristanek prvega letala iz novega istanbulskega letališča.

Novo istanbulsko letališče Istanbul Airport, ki je nadomestilo znano letališče Atatürk, je 6. aprila tudi uradno začelo z obratovanjem. Prvi vzlet je opravilo letalo domače letalske družbe Turkish Airlines, ki je poletelo proti prestolnici Ankari.

Istanbul Airport - eden največjih letaliških projektov na svetu

Airport Istanbul je eden od prestižnih projektov turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. Letališče naj bi postalo eno centralnih vozlišč mednarodnega letalskega prometa in bilo močna konkurenca predvsem letališču v Dubaju. V celoti bo končano do leta 2028, njegove zmogljivosti pa bodo po dokončanju znašale kar 200 milijonov potnikov letno, s čimer bo glede na trenutno stanje največje letališče na svetu.

Od središča Istanbula je novo letališče oddaljeno 52 kilometrov in dosegljivo le po cesti, že konec leta pa naj bi dokončali tudi podzemno železnico, ki ga bo povezovala z mestom.

V okviru obsežne selitve, so v Turčiji s stare lokacije prepeljali kar 47.300 ton težke opreme, zaradi česar so nekaj časa bile zaprte tudi ceste, ki povezujejo obe točki. Večji del megalomanske selitve s stare lokacije na novo na severu države zaključen, prav tako je večina cest v dolžini 40 kilometrov, ki povezujejo obe letališči, vnovič odprtih za promet.

FOTO: flughafen-graz.at

Povratna karta v maju 2019 od 148 evrov dalje

Potem ko so že pretekli teden prvič poleteli iz Istanbula v prestolnico Ankaro, so v letalski družbi Turkish Airlines minulo sredo opravili še prvi let iz novega letališča v Gradec. Pot do avstrijskega mesta je trajala dve uri in petnajst minut.

Povratna karta bo na primer v maju 2019 dosegljiva za že od 148 evrov dalje.

Od minule srede bodo poleti iz Gradca v svet zdaj potekali preko omenjenega novega svetovnega letališkega vozlišča. Turkish Airlines iz Gradca proti novi istanbulski bazi trenutno leti štirikrat tedensko ter regijo povezuje z Azijo ter Bližnjim in Srednjim vzhodom. Povratne karte v maju so na voljo po ceni že od 148 evrov dalje.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Turkish Airlines (nepreverjen)

Udobno, sodobno, ugodno, prijazno.

Starejše novice