Velika Britanija je postala ena izmed večjih žarišč koronavirusa v Evropi, ampak panike pri ljudeh, ki večinoma upoštevajo navodila pristojnih, ni čutiti.

Katja Š. prihaja iz Murske Sobote, sedaj pa že dobrih šest let živi in dela v več milijonskem Londonu. Pot na Otok pa jo je zanesla že v študentskih letih, saj je tam nadaljevala s študijem in se nato tudi zaposlila. Trenutno je zaposlena v mednarodnem tehnološkem podjetju, kjer skrbi za področje digitalnega marketinga. 

Center prazen, drugje pa živo

Kot pravi, je osrednji London s finančnim središčem postal mesto duhov, gostilne in gostinski lokali so zaprti, zaradi česar se je več gostinskih obratov reorganiziralo v dostavo.

»Zelo je odvisno od tega, v kateri predel Londona greš, v centru resnično nimaš kaj početi, turistične znamenitosti samevajo, druga zgodba pa je v stanovanjskih soseskah, kjer ljudje dejansko živijo. Ljudje gredo ven, v trgovino, tudi parki so kar polni,« opisuje stanje v času epidemije koronavirusa.

Velika Britanija je izredne razmere oziroma tako imenovani 'lockdown' uvedla 23. marca, ko je bilo v Veliki Britaniji okuženih že več kot 6 tisoč ljudi, umrlih zaradi koronavirusa pa jih je bilo že čez 700

Rekreacija izven doma samo enkrat na dan

Britanska vlada je sprejela tudi stroge ukrepe omejevanja gibanja, ki izhod iz stanovanja dovoljujejo le za obisk trgovin in lekarn, krvodajalstvo, za pomoč in nego drugih ter za pot v službo. Poleg tega je gibanje izven doma enkrat dnevno dovoljeno le za rekreacijo, bodisi za sprehod, tek ali kolesarjenje. Večje prisotnosti policije ne zaznava, ocenjuje, da njihova karantena ni tako stroga kakor v Sloveniji.

»Gre bolj za mehko metodo v smislu pozivov, da naredimo to, kar je prav, da zaščitimo sebe in druge,« pojasnjuje Katja in dodaja, da so se na novo resničnost nekako navadili. Ukrepov se Britanci večinoma držijo, po besedah sogovornice, ob tem pa si zastavlja vprašanje, na kakšen način je sploh možen nadzor enkratnega izhoda za rekreacijo.

Globe za kršitelje ukrepov so v Veliki Britaniji relativno nizke, gibljejo se med 60 in 300 funti, do sedaj pa so jih izrekli zgolj nekaj čez tisoč. Vlada je kot številne druge države, napovedala, da bo za boj proti epidemiji uporabljala tudi mobilni nadzor, za kar je tudi dobila zeleno luč njihovega informacijskega pooblaščenca. 

Živahno središče je mesto duhov

Skorajda povsem je ugasnil javni promet. Priljubljeno londonsko podzemno železnico uporabljajo tako predvsem zaposleni v kritičnih dejavnostih. Zaprtih je več kot 40 podzemnih postaj, število voženj pa je padlo za okoli 70 odstotkov. Zaradi koronavirusa je v Veliki Britaniji umrlo že 14 zaposlenih v javnem prometu.

V ožjem mestnem središču, tako imenovanem City of London, dela več kot milijon ljudi, ki pa je sedaj skorajda izpraznjeno, saj večina delavcev dela od doma.

Tudi Katja že en mesec dela doma, tistim, ki so na čakanju pa bo država pokrila 80 odstotkov njihove plače. Britanska vlada je sicer za okrevanje gospodarstva v koronakrizi predvidela številne ukrepe, ki so težki kar 11 milijard britanskih funtov.  

Ni panike, krivulje pa zaskrbljujoče

Odzivi države na epidemijo so bili v preteklem obdobju večkrat tarča kritik, vladi očitajo predvsem pozno sprejemanje strogih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa. Za koronavirusom je zbolel tudi premier Boris Johnson, ki je za nekaj dni pristal v bolnišnici na intenzivnem oddelku. Njihove krivulje niso pretirano bleščeče, ob skoraj sto tisoč potrjenih okužbah beležijo tudi slabih 13 tisoč umrlih, kar jih uvršča med evropske države, kjer je koronavirus udaril najbolj, poleg Italije, Španije in Francije.

Kot pravi Katja, strahu med ljudmi vseeno ni: »V primerjavi z drugimi državami se mi zdi, da je tukaj manj panike, kar dokazujejo številne množice ljudi zunaj in v parkih,« kar pa je po svoje razumljivo, saj gre za velemesto, ki ga sestavlja več milijonov različnih kultur, še zaključuje Katja.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice