Znanstveno je dokazano, da premik ure botruje zdravstvenim težavam, povečuje tveganje za nesreče ter zvišuje administrativne stroške, ob tem pa ne prinaša prihranka pri porabi energije, čemur je bil sprva namenjen.

Številni evropski poslanci iz različnih političnih skupin se zavzemajo, da bi v EU ukinili premik ure, ki ga naredimo dvakrat letno.

V Evropskem parlamentu si prizadevajo za spremembo evropske direktive iz leta 2001 o ureditvi poletnega časa, ki določa dve spremembi letno, v marcu in oktobru. Češki evroposlanec Pavel Svoboda (EPP) je v Strasbourgu napovedal, da bodo vložili resolucijo, glasovanje pa pričakuje v bližnji prihodnosti.

Vpliv raziskovali tudi Nobelovi nagrajenci

Prvotno so poletni čas uvedli, da bi prihranili energijo. A ta cilj, kot je dejal Svoboda, ni bil nikoli dosežen. So pa znanstveniki ugotovili, da premik ure vedno zmoti cirkadialni ritem, ki so ga raziskovali tudi letošnji Nobelovi nagrajenci za medicino. To pogosto vodi v motnje spanja in koncentracije, v nekaterih primerih botruje tudi depresiji, poroča STA

Na negativne posledice je opozorila tudi vodja francoskega združenja proti prehodu na poletni čas Eleonore Gabarain. Omenila je, da premikanje ure tudi povečuje tveganje za prometne in delovne nesreče. V logistiki in prometu pa premik ure zvišuje administrativne stroške ter povzroča dodatne stroške.

Med podporniki pobude sta tudi poslanca iz Slovenije Romana Tomc (EPP) in Igor Šoltes (Zeleni).

O ukinitvi premika ure pa razpravljata tudi švedski in finski parlament, v več državah članicah pa podpisujejo peticije za ukinitev premika ure.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice