Novo šolsko leto je tik pred vrati. Ravno pravi čas za spremembe ter uvedbo navad, s katerimi bomo bistveno pripomogli k bolj zdravemu življenju otrok in nas samih.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je objavil nekaj napotkov, kako lahko starši pomagajo, da bo otrokovo fizično in mentalno zdravje ob začetku novega šolskega leta na visokem nivoju. V prvi vrsti bi starši svojim otrokom morali biti dober zgled; tudi sami moramo torej vzdrževati življenjski slog, ki ga bodo otroci lahko kopirali, ne da bi starši ob tem imeli slabo vest. To pa zadeva vse od kajenja, odgovornega pitja alkohola, gibanja, prehrane in higiene do samega odnosa do življenja. Ključno za dober odnos z otrokom je tudi pogovor.

Z mamo lažje kot z očetom

Po podatkih raziskave »Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju med mladostniki v Sloveniji« iz leta 2014 o stvareh, ki jih resnično težijo, z mamo lahko komunicira 84,6 odstotkov mladostnikov. Na drugi strani pa to za komunikacijo z očetom velja le pri 67,2 odstotkov mladostnikov. 

Raziskava je ugotovila še dejstvo, da mladostniki z višanjem svoje starosti vse težje komunicirajo s starši. Sama podpora družine pa je bila s strani mladostnikov ocenjena s 5,6 na lestvici od 1 do 7.

V nadaljevanju NIJZ izpostavlja pomembnost spodbud in pohval pri naših otrocih. Za uspehe otrok jih je potrebno pohvaliti in spodbujati, da nadaljujejo v tej smeri. Hkrati pa otroke usmerjamo v to, da se pohvalijo sami in na ta način utrjujejo svojo samopodobo. 

Pomemben zaščitni dejavnik z vidika zdravja je tudi skupni obed, ki naj bi bil na dnevnem redu vsaj enkrat. To je lahko kosilo, večerja ali zajtrk. Navada namreč izboljša komunikacijo in doprinese k dobremu vzdušju vseh članov družine. S tem povezano pa je tudi ozaveščanje otrok o zdravi hrani in navajanju otrok na ekonomično vedenje pri nakupu živil.

Otroci še zmeraj gledajo veliko televizije in pijejo sladkane pijače

Omenjena raziskava razkriva, da slaba polovica oziroma 45,1 odstotkov otrok vsak dan zajtrkuje. Sadje vsakodnevno uživa 39,4 odstotka mladostnikov, zelenjave pa 26,9 odstotka mladostnikov. Delež mladostnikov, ki vsak dan pijejo sladkane pijače se je v obdobju 2002-2014 sicer znižal, ampak še vedno 24,3 odstotkov mladostnikov vsakodnevno uživa tovrstne pijače.

Ne pozabite na gibanje

Šolsko leto prinaša tudi več sedenja in mirovanja, zato je gibanje otrok zelo pomembno za njihovo zdravje. Ob vsakodnevnih obveznostih je pravi izziv v vsakdan odraslega človeka in otroka vključiti priporočljivo mero gibanja, to je 30 minut zmerne telesne dejavnosti večino dni v tednu oziroma vsak dan vsaj eno uro za otroke in mladostnike. 

Gibanje lahko predstavlja tudi način druženja družine in priložnost za pogovor ter vzdrževanje dobrih odnosov. Več kot štiri ure dnevno v sedečem položaju namreč preživi 18,2 odstotka mladostnikov, 52,6 odstotka pa jih med šolskim tednom dve uri ali več dnevno gleda televizijo, videoposnetke, zabavne vsebine in podobno.

Več kot trideset odstotkov 15 letnikov je bilo že opitih več kot enkrat

Veliko mladostnikov poskusi svojo prvo alkoholno pijačo v domačem krogu, zato je pomembno, da imajo starši jasna in stroga stališča glede uživanja tobaka in alkohola. Zavedati se je potrebno, da se lahko zabavamo brez alkohola in brez tobaka. Zaskrbljujoč je podatek, da je 30,3 odstotka mladostnikov že bilo opitih vsaj dvakrat v življenju in med spoloma sploh ni razlik. Vzpodbudno pa je, da se je razširjenost kajenja med mladostniki v obdobju 2002 – 2014 zmanjšala pri obeh spolih in v vseh starostnih skupinah. 

Premalo spanca vpliva na učenje

NIJZ izpostavlja še, da je potrebno krepiti varno obnašanje v vseh vsakdanjih okoljih in morajo tako imeti otroci ustrezno spremstvo na poti v šolo vse dokler se ne naučijo varne hoje v prometu. Pomembno je tudi, da nosijo kresničko in prvošolčki rumeno rutico. Pri vožnji s kolesom, rolanjem ali kotalkanjem, pa mora biti vselej na glavi čelada. 

Zelo pomembno vlogo pri otroci, ki obiskujejo šolo pa ima tudi spanje. Priporočljivo je okoli 9 ur spanja na dan, saj to vpliva na spomin in učenje različnih spretnosti in veščin. Pozitivni vplivi spanja so tudi pri imunskem ter živčnem sistemu ter telesnem razvoju. Žal, kot navaja raziskava, le 30,6 odstotka mladostnikov spi v skladu s tem priporočilom.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice