Najnovejša dognanja razkrivajo, zakaj dolgotrajno gledanje v zaslone elektronskih naprav povzroča težave s spanjem.

Ameriški znanstveniki so odkrili, da se v zadnjem delu očesa, natančneje v očesni mrežnici, nahajajo posebne celice, ki zaradi svetlobe zmedejo človekovo biološko uro. Ob izpostavljenosti svetlobi se v njih nenehno obnavlja protein melanopsin. 

Kot piše STA, to možganom sporoča nivo svetlobe v okolici, v skladu s tem pa ti nato regulirajo zavestnost, spanje in pozornost. 

Melanopsin je ključen pri sinhronizaciji naše notranje ure po desetih minutah osvetljenosti in je zaviralec izločanja melatonina, ki uravnava spanec.

Nenehen odziv na svetlobo

Kot pojasnjuje Ludovic Mure, vodilni avtor študije, objavljene v znanstveni reviji Cell Reports, se celice za melanopsin za razliko od drugih na svetlobo občutljivih celic v očesu odzivajo, dokler je svetloba ali še celo nekaj sekund dlje.

Poskusi na miših pa so pokazali, da proteini arestin, ki naj bi zadrževali fotosenzitivni odziv nekaj sekund po zaznani prisotnosti svetlobe, prispevajo tudi k proizvodnji melanopsina.

Soavtor študije Satchin Panda razlaga, da dva arestina omogočata stalno obnavljanje melanopsina. "Eden opravlja svoje običajno delo in onemogoča občutljivost na svetlobo, drugi pa melanopsinu pomaga, da obnovi kofaktor za zaznavanje svetlobe na mrežnici. Ker se ta dva koraka zgodita tako hitro eden za drugim, se zdi, da se celica stalno odziva na svetlobo," besede raziskovalca navaja STA.

S pomočjo novih odkritji bi lahko v prihodnosti razvili nove načine zdravljenja migrene, nespečnosti in motenj cirkadijskega ritma. Bodo pa znanstveniki zdaj morali še raziskati, kako pravzaprav učinkovati na melanopsih, z namenom resetiranja biološke ure in lajšanja nespečnosti. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice