Zagreb je v zadnjih letih postal ena najbolj vročih decembrskih destinacij v Evropi. Poleg prekrasnega ambienta lahko obiskovalci uživajo tudi v pestri ponudbi hrane in pijač.

Advent v Zagrebu zadnja leta podira turistične rekorde. Na spletni stran European Best Destination lahko obiskovalci spletnega mesta glasujejo za najljubši božični sejem in tako so lani že tretje leto zapovrstjo izbrali hrvaško prestolnico, ki ponuja največje drsališče na prostem v tem delu Evrope – Ledeni park, žive božične jaslice, koncerte na prostem, božične sejme na več mestih, tunel s 3D projekcijami, pravljice z božičnimi pravljičnimi junaki in podobno. 

Ne manjka niti izvrstne hrane in pijače. Poleg običajnih jedi za ta letni čas, kot so kuhane klobase, suhomesni izdelki in razni burgerji, lahko na decembrskem sejmu v hrvaški prestolnici uživate tudi v manj vsakdanjih jedeh. Tako si lahko privoščite juho v kruhovi skodelici, golaž, slavonske dobrote, vključno s klobasicami in ocvirki, morske dobrote, pa tudi tradicionalno novoletno jed - sarmo.

Lani germknedli z bleščicami, letos strgane gate 

Obiskovalce Adventa v Zagrebu je lani navduševale jed, sicer Slovencem znana z avstrijskih smučišč. Zagrebški slaščičar je germknedle oziroma kvašene cmoke namesto z marmelado napolnil z mandlji, jih prelil z vanilijevo kremo ter posipal z bleščicami. Jed je postala hit na družbenih omrežjih že prvi dan božičnega sejma. 

Letos pa so veseli december v Zagrebu preplavile strgane gate oziroma, kot jim pravijo naši južni sosedje, »poderane gaće«. Sladica, ki precej spominja na prekmurske fanke ali krofe z nadevi, je postala pravi hit med ljubitelji dobre hrane in pijače ter seveda na družbenih omrežjih.

Zagrebčani in obiskovalci od drugod so nevsakdanjo jed izjemno dobro sprejeli, o čemer pričajo tudi dolge vrste pred hiško, v kateri jih pripravljajo.

View this post on Instagram

#adventuzagrebu i #poderanegaće

A post shared by Maja Mlinaric (@missmaja.m) on

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice