Od včeraj je dosegljiva in na voljo za uporabo korona aplikacija, ki si jo je vladni govorec Jelko Kacin že naložil na svoj službeni mobilni telefon.

Vladni govorec Jelko Kacin je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 povedal, da »se je včeraj nabralo 27 primerov novih okužb, pri čemer prevladuje uvoz iz Hrvaške, kar dvanajst je takšnih primerov.«

»V primeru Hrvaške ne izključujemo možnosti, da se je začel že tretji val. V tem trenutku je na Hrvaškem okuženih 33,42 ljudi na sto tisoč prebivalcev,« poudarja Kacin.

Vladni govorec pa je prvič opozoril, da so »Zrće znane po aktivnem konzumiranju psihoaktivnih snovi, katero močno povečuje možnost okužb. Tega se moramo zavedati in starši bi se morali spraševati, kam odhajajo mladi.«

Odločitev o zaprtju mej bo sprejeta v četrtek zvečer

»Sprejeti moramo ukrepe, da bi lahko zamejili vnos okuženih,« je poudaril Kacin. O tem bo vlada odločala jutri.

Kacin pa je dejal še, da veliko mladih, ki virus prinese iz zabav iz tujine, ne želi razkriti stikov, s katerimi so se zabavali. S tem naj bi se veliko število okuženih v Sloveniji izognilo in tako okužbe prenašajo naprej.

Vlada se zaveda, da ljudje na Hrvaškem potrebujejo dovolj časa, da se vrnejo v Slovenijo, poudarja Kacin. Odločitev o zaprtju mej bo sprejeta v četrtek zvečer. Realno je računati, da se bo čas za vrnitev iztekel pred začetkom naslednjega tedna.

Od včeraj aktivna aplikacija Ostani zdrav

Uporaba prostovoljne aplikacije Ostani zdrav je smiselna, ko smo še zdravi. Pomembno pa je vedeti še to, da aplikacija ne sledi lokaciji posameznika in ne shranjuje drugih informacij iz posameznega mobilnega telefona.

Več o aplikaciji si lahko ogledate tukaj.

Kako pa aplikacija deluje? Minister za javno upravo Boštjan Koritnik pojasnjuje, da »ko nekdo dobi potrdilo, da je okužen, je v stiku z epidemiologom, ki mu da kodo, ki jo mora okuženi vnesti v aplikacijo. Ta koda ga identificira kot okuženega.«

Minister je še poudaril, da so »naše želje, da si aplikacijo naloži čim več Slovencev in Slovenk. Ker je aplikacija samo eno od orodij, ki epidemiologom poenostavljajo delo, je priporočljivo, da si aplikacijo naloži čim več oseb.«

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Koncajte (nepreverjen)

Nekdo v ljubljani in nekdo v mariboru še ne bosta nikoli srečala. Tako malo okuženih da boš moral prav iskati da nekoga najdeš. Nepotrebna apl.g kacin pa naj le sledijo saj spada med ranljive in ogrožene.

Koncajte (nepreverjen)

Koga pa prav za prav lovimo s to apl. Če si okuženi te imajo v karanteni in te ne morem srečati. Naj razume kdor lahko. Veliko hrupa za nič.

Starejše novice