S pohvalo bo stranka dobila večjo porcijo sladoleda kot z napitnino.

Raziskovalci z Univerze v Innsbrucku so naredili raziskavo, v kateri so ugotavljali moč napitnine proti moči komplimenta. V različne restavracije s hitro prehrano so poslali svoje sodelavce, ki so tam kupovali točen sladoled.

Naročilo sladoleda so izvajali na tri načine: v prvem so samo naročili, v drugem že predhodno pohvalili tamkajšnji sladoled, v zadnjem primeru pa so še pred izročilom sladoleda prodajalcu dali napitnino.

Tako so pri istem prodajalcu delali več dni. Svoje naročilo so zaključili s tem, da so mu povedali, da imajo najboljši sladoled v mestu.

Lepa beseda …

Po odhodu iz restavracije so sladoled stehtali na manjši tehtnici, ki so jo imeli s seboj. Ugotovili so, da so prodajalci v zameno za pohvalo dali v povprečju za deset odstotkov večjo količino sladoleda kot pa v primeru naročanja brez pohvale. Po ponovljenih nakupih sladoleda s pohvalo so izvajalci poskusa dobili vedno večjo količino sladoleda, poroča STA.

Pa je denar res sveta …?

V primeru dajanja napitnine v času naročanja pa se je zgodilo ravno nasprotno. Količina sladoleda se po ponovljenih naročilih z napitnino ni bistveno spreminjala. Podobno pa se je zgodilo tudi pri naročanju kebabov.

Vodilni avtor raziskave Michael Kirchler je ob tem dejal, da je »raziskava pokazala, da se nematerialne spodbude, kot je pohvala, preveč podcenjuje, denarne spodbude, kot so napitnine, pa precenjuje«.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice