Poletje je idealen čas za potovanje. Velik kos sveta je prepotoval Boštjan Hribar, ki nam je z veseljem svetoval, kako poceni potovati po svetu in nas opozoril, na kaj vse moramo biti pozorni.

Boštjan poudarja, da je pomembno priprave na pot začeti pravočasno. »Dejavnikov je več: kam in za koliko časa grem, kako bom potoval (sam, agencija), kdo gre z mano (sam, prijatelj, somišljenik ali kolega, ki ga srečaš na potovanju), kje bom bival (hostel, hotel, domačini), kaj vzeti s sabo (oprema, zdravila …) in dokumenti (potrebujem vizo, mednarodno vozniško dovoljenje, zavarovanje, potrdila rezervacij?).«

Kako ujeti poceni letalske karte?

Pravi, da je potrebno letalske karte za izbrano destinacijo spremljati dlje časa, saj se kdaj pojavijo last minute karte za določeno destinacijo, po katerih lahko povprašamo razne agencije in druge ponudnike. Odvisno je tudi od izbrane destinacije, ali je ta zelo turistična ali ne, ali je lahko potovanje izvedeno v lastni režiji in ali je kako priti do mest, ki si jih želimo ogledati. 

Kako priti do brezplačnega prenočišča?

Glede prenočišča pravi, da je odvisno od posameznikovih želja in proračuna. Tu je možnost rezervacije hotela, če si želimo privoščiti udobje, oziroma hostla, če želimo spoznati druge popotnike, ali pa se preprosto dogovorimo z domačini za spanje pri njih. Obstajajo tudi razne spletne strani, kjer posamezniki oddajajo sobe in stanovanja ali pa ti ponudijo brezplačno bivanje. 

Nasploh splet ponuja ogromno možnosti in pomoči pri načrtovanju popolnega dopusta; med najbolj priljubljenimi portali so gotovo booking.com, tripadvisor.com in airbnb.com.

Ob vprašanju, katera prepotovana destinacija mu je najbolj všeč, Boštjan odgovarja: »Vsepovsod je lepo, a vendar je doma najlepše. Če potuješ zmerno in z užitkom, kaj kmalu ugotoviš, da je Slovenija in življenje tukaj res lepo. Vsaka država, vsak kontinent ali vsako mesto ponujajo ogromno novih doživetij, spoznanj, življenjske širine in novih izkušenj. Pomembno je, da hodiš naokoli z močno odprtimi očmi in z otroškim začudenjem, da vsrkaš vse, kar ti potovanje ponuja, in se pri tem veseliš.«

Trdi, da od svojih potovanj ne bi mogel izpostaviti najljubšega, saj je vsako zgodba zase, kateri se prepusti, in si želi presenečenj vsega, kar mu nove dogodivščine ponujajo. 

Spanje pri domačinih za posebno izkušnjo

Če se le da, Boštjan na svojih potovanjih vedno prespi pri domačinih in se druži z njimi. To mu zelo pomaga, saj domačini najbolj poznajo kraj in mu lahko priporočajo oglede, ki jih včasih tudi v popotniških knjigah (še) ni. 

Tako vedno izve nekaj novega iz prve roke in dobi veliko koristnih nasvetov kako priti do nekega kraja, s čim potovati ter predvsem kako plačevati kot turist, saj te kot tujca ponudniki storitev radi potegnejo za nos, storitev pa tako plačaš precej več, kot je bilo potrebno. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice