Tradicija praznovanja božiča je po svetu precej drugačna od naše. Vas zanima, kako praznujejo božič v Avstraliji, Mehiki, Rusiji, Skandinaviji, na Češkem in Kitajskem?

Praznovanje božiča je tradicija, ki jo najdemo na vseh koncih sveta. Čeprav velja božič za krščanski praznik, ga praznujejo na različne načine vse verske skupnosti in veliko število nevernikov po vsem svetu. Preverili smo, kakšne so božične tradicije v različnih državah po svetu..

V Avstraliji za božič kar na plaži

Praznovanje božiča v Avstraliji se od našega razlikuje že v tem, da je v tem času v Avstraliji poletje, tako da Avstralci božični dan preživijo na plažah. Nekoč so bile pri njih tradicionalne božične večerje, danes pa uživajo na družinskih piknikih na vrtu, v parku ali celo na plaži. Avstralski božični jedilnik sestavljajo hladen piščanec, raca ali puran, morski sadeži, testenine, šunka, narezki, solate ter sladice. V Avstraliji velja tudi legenda, da naj bi božička zamenjal »Swag Man«, saj je obstajala verjetnost, da bi božička zaradi visokih temperature zadela kap. »Swag Man« je oblečen v modro majico brez rokavov in dolge široke hlače, obišče pa zgolj določene dele Avstralije, saj jih večina prisega na klasičnega božička. Otroci pred spanjem nastavijo nogavice, v katere jim božiček nastavi darila.

Mehika v znamenju romarjev in pinjat

V vseh večjih mehiških mestih ljudje že nekaj tednov pred božičem okrasijo stojnice, imenovane »puesto«, na katerih ponujajo različne izdelke, tradicionalno mehiško hrano in cvetje. Osrednje božično praznovanje v Mehiki se imenuje »las posedas«, kjer je prikazano Marijino in Jožefovo iskanje prenočišča in noč v betlehemskem hlevu. Iskanje prenočišča se prične devet dni pred božičem, vsi zbrani se razdelijo v dve skupini, v romarje in gostilničarje. Romarji tako potujejo od hiše do hiše in prosijo za zatočišče, a so s strani gostiteljev zavrnjeni. Deveti dan pa jih sprejmejo z veseljem, kjer molijo božične molitve. Potem se prične zabava, na kateri je ogromno hrane in pijače in kjer otroci izmenično poskušajo s palicami odpreti pinjate, v katerih so skrita darila in sladkarije.

Nenavadna tradicija na Češkem

Nenavaden ritual na božični večer imajo zagotovo na Češkem. Samske ženske naj bi 24. decembra stopile iz hiše ter sezule svoj čevelj in ga nato vrgle čez ramo. Če je peta čevlja gledala proti vratom, je to pomenilo, da bo dekle v prihodnjem letu še vedno samska. Če pa je peta gledala proti ulici, je to znak, da se bo v prihodnjem letu poročila in se lahko prične pripravljati na poroko.

Na Kitajskem hiše okrašene z lanternami

Na Kitajskem ni veliko kristjanov, ki praznujejo božič, ki je imenovan Sheng Dan Jieh, kar pomeni Festival svetega rojstva. Svoje hiše okrasijo z laternami iz papirja, božično drevo pa okrasijo z verigami, rožicami in lanternicami. Otroci na vidno mesto obesijo velike nogavice, v katere božiček nastavi darila. Njihove glavne slovestnosti potekajo konec januarja, ko praznujejo kitajsko novo leto.

Skandinavci na božični večer v strahu

Večina božičnih običajev, ki jih poznamo pri nas, prihaja iz Skandinavije. Zimski solsticij je bil za Skandinavce zelo pomemben čas v letu, ljudje so verjeli, da se v tem času mrtvi vrnejo na zemljo. Na božični večer so se zato bali spati sami in to je bil edini dan v letu, ko je vsa družina s služabniki spala v isti postelji, narejeni iz slame. Božično drevo je bilo skrbno izbrano, ki so ga prestavljali na ogenj, dokler ni v celoti zgorelo. To je bilo tudi zadnje dejanje prazničnih dni.

Brezmesna božična večerja v Rusiji

Ruska tradicija naroča, da božič pričakajo s postom, ki se konča po prvem cerkvenem obredu na božični večer. V Rusiji prevladuje vzhodno-ortodoksna vera, ki uporablja starejši, julijanski koledar, zato božič praznujejo šele 7. januarja. Božična večerja je brezmesna, njena najpomembnejša sestavina pa je kaša. Na božični večer družine večkrat obišče duhovnik z ministranti, ki z blagoslovljeno vodo pokropi prostore in hišo zavaruje pred naravnimi katastrofami.
 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice