BASF predstavlja Biobed, ki ga je kot prvega na svetu postavil prav v Sloveniji.

BASF Slovenija je v sodelovanju s podjetjem ESOT-INVEST iz Celja na kmetiji Antona Medveda v Stražgonjcah pri Pragerskem postavil prvi Biobed v Sloveniji in hkrati svoj prvi Biobed na svetu. 

Sistem Biobed omogoča naravno odstranjevanje odpadnih voda po čiščenju škropilne naprave, s tem pa preprečuje sproščanje odpadnih voda v podtalnico. Zagotavlja minimalno tveganje za okolje.

»Pri podjetju BASF si prizadevamo razvijati nove rešitve in inovativne tehnologije za trajnostno kmetijstvo, s katerimi želimo preseči običajno zaščito rastlin in okolja. Stremimo k temu, da trajnostno kmetijstvo postane prednostna naloga držav po vsem svetu. V ta namen sodelujemo s kmeti, združujemo naša strokovna znanja, storitve in tehnologije ter njihove izkušnje, hkrati pa zelo cenimo vse koristne povratne informacije kmetovalcev. Ponosen sem, da smo v Sloveniji postavili prvi Biobed, ki je zaradi vedno bolj strogih okoljskih predpisov vse bolj priljubljen med kmetovalci v tujini,« poudarja Simon Franko, direktor BASF Slovenija.

Prestrega vse vrste tekočin

Biobed je sistem, katerega osnovna funkcija je prestreganje vseh vrst tekočin, ki se pojavijo med pripravljanjem škropilnega sredstva in polnjenjem škropilnice. Sistem omogoča tudi zbiranje kontaminirane vode po zunanjem čiščenju opreme in zbiranje odpadne vode po splakovanju ostankov fitofarmacevtskih sredstev s škropilnice po končani uporabi. 

Tekočina, ki izteče iz škropilnice v zbiralnik, se s pomočjo črpalnega sistema razprši v posode s točno določeno vsebino (substrat), kjer se s pomočjo mikroorganizmov nevtralizira. Omogoča naravno odstranjevanje odpadnih voda po čiščenju škropilne naprave, s tem pa preprečuje sproščanje odpadnih voda v podtalnico. 

Ukrep dobre kmetijske prakse

BASF Slovenija je prvi Biobed postavil v sodelovanju s podjetjem ESOT-INVEST iz Celja, ki ima 22-letno tradicijo aktivnega sodelovanja in delovanja na področjih ekologije, vode in energije. 

»S ponosom smo sprejeli predlog podjetja BASF, da naš tim usposobljenih strokovnjakov sodeluje tako pri razvoju kot pri izgradnji prvega sistema Biobed v Sloveniji, ki skladno z zakonodajo omogoča kakovostno varovanje okolja na področju kmetijstva. Implementacija novih tehnologij, znanje in kakovost so ključne prednosti našega podjetja na vseh področjih delovanja,« pojasnjuje Barbara Šuster, direktorica podjetja ESOT-INVEST.

Napredne rešitve in sistemi, kot je Bibed, so posledica tesnega sodelovanja med podjetji, ki se zavzemajo za trajnostno kmetijstvo, in kmeti. 

»Biobed na naši kmetiji predstavlja enega od ukrepov dobre kmetijske prakse,« dodaja Anton Medved s kmetije Stražgonjca.

O podjetju BASF

V podjetju BASF ustvarjajo kemijo za trajnostno prihodnost. Ekonomski uspeh združujejo z varstvom okolja in družbeno odgovornostjo. Okoli 114.000 zaposlenih v Skupini BASF dela na tem, da pomagajo kupcem pri ustvarjanju uspeha v domala vseh panogah in v skoraj vsaki državi na svetu. Njihov portfelj je razdeljen na pet segmentov: kemikalije, visoko zmogljivi proizvodi, funkcionalni materiali in rešitve, kmetijske rešitve ter nafta in plin. 

Podjetje BASF je v letu 2016 ustvarilo prodajo v višini več kot 58 milijard evrov. Z delnicami BASF se trguje na borzi v Frankfurtu (BAS), Londonu (BFA) in Zurichu (BAS). Več informacij pa najdete tukaj.

Starejše novice