Srne trenutno kotijo, zato ob sprehodu štirinožnega prijatelja obvezno na povodec, malih divjih živali pa nikar ne pobirajte, saj gre za kaznivo dejanje.

Spomladanski meseci, predvsem druga polovica maja in junij, so čas kotitve divjih živali. Te so v tem času še posebej ogrožene, zato jih moramo čimbolj zaščititi.

Lovski zvezi Slovenije po državi na primer opozarjajo s plakati: Posebno sporočilo iz narave – Srne polegajo mladiče, imetje pse na povodcih! 

Ni vsaka osamljena srnica zapuščena

Tudi ugledna prekmurska veterinarka Smilja Nabergoj iz Moravskih Toplic poziva k pomoči in izogibanju napakam, ki lahko imajo hude posledice za komaj skotene živali.

»V tem času, predvsem v drugi polovici maja in potem celi mesec junij, so najbolj ogrožene mlade, komaj rojene živali, kot so srne, zajci, lisičke, fazani, prepelice, račke, in celo sove, postovke ipd. Tokrat pa bi želela še posebej opozoriti na nemočne majhne srnice. Zdaj je čas kotitve in majhne srnice se nahajajo marsikje po naravi.« 

Kot opozarja, ljudje, ki v naravi v kakšnem grmu ali visoki travi odkrijejo srnico, ki se ne premakne z mesta, velikokrat zmotno mislijo, da nima matere, da je bila zapuščena oziroma da potrebuje pomoč. Toda s poseganjem živali samo škodujemo, saj srne svojih malčkov nikoli ne kotijo samo na enem mestu.

»Enega položi tukaj, drugega tam in čez dan je ne bo pri nobenemu. Srna se podnevi spravi v gozd v svoj prostor, malčkom pa da povelje, da morajo mirovati. In zaradi tega se srnice ne premaknejo, ko se jim približamo. Kajti tako čakajo na večer, ko bo mama prišla k njej,« razlaga Smilja Nabergoj ter dodaja, da je lahko že samo približevanje živali usodno. 

Pomembno je, da se mladičev ne dotikamo, saj jim s tem zmanjšamo možnost vrnitve v naravo – če jih po dnevu, najkasneje dveh, vrnemo tja, kjer smo jih našli, jih mati še sprejme, pozneje pa ne več.

Jemanje zdravih živali iz narave pa je navsezadnje tudi kaznivo dejanje, za katero so zagrožene visoke kazni. 

Previdno pri košnji trave

Sicer pa so še druge napake, s katerimi v teh dneh škodujemo majhnim živalim. Pred košnjo trave je denimo priporočeno predhodno pregledali travnik, da ne bi ponesreči poškodovali kakšne ležeče srne. Dogaja se namreč, da živali tako izgubijo tudi vse štiri noge, čemur lahko sledi le še evtanazija.

Po podatkih LZS je letno evidentiranih okoli tisoč pokošenih srn. Gre le za evidentirane primere, dejansko število pa je tako gotovo še višje. 

»Vse kmetovalce vljudno naprošamo, da uporabljajo odvračala in upoštevajo navodila pravilne in prostoživečim živalim prijaznejše košnje. Zaradi spremljanja stanja populacij divjadi, pa jih naprošamo tudi, da lovskim družinam javljajo morebitne nesrečne primere pokosov«, so zapisali pri LZS.

Previdno s kužki

Veterinarka pa še posebej opozarja lastnike kužkov. Psi morajo biti na vrvici, saj znajo nagonsko napasti srne. Prav od maja pa do konca junija tako nastane največ škode.

»Če pa že kdo skuša pomagati mali srnici, da bi jo hranil na dudo, naj to počne s pravim mlekom in ne, da bi še razredčili kravje mleko, ki je že tako manj močno, kot je srnino. Najboljše je srnice hraniti z instant kozjim mlekom v prahu (1:3), ki je najbolj prebavljivo. Nastaviti ji je potrebno tudi brikete, ki so namenjeni za male divje živali in jo varovati pred psi,« pojasnjuje Smilja Nabergoj.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice