Raziskovalci dokazali povezavo med dolžino spanca in ocenami na izpitih. Kaj pa fizična aktivnost?

Študenti in učenci, ki se le s težavo prebijajo na svoji izobraževalni poti, učni uspeh, kot kaže, lahko skušajo izboljšati tudi z boljšimi spalnimi navadami.

Študenti, ki redno in dovolj spijo, namreč na izpitih v povprečju dosegajo boljše ocene, so dokazali profesorji Tehnološkega inštituta Massachusettsa iz ameriškega mesta Cambridge. 

Ti so sto študentov opremili s pametno zapestnico, ki je 24 ur dnevno in vse dni v tednu merila njihovo telesno aktivnost,  po zaključenem semestru pa so preverili rezultate.

Tako so ugotovili, da so sodelujoči, ki so spali le po šest ur in pol na noč, so dosegali za 50 odstotkov nižje ocene kot vrstniki, ki so povprečno odspali uro več.

Za boljše ocene v posteljo pred drugo uro

Povezava med zadostno količino spanca in ocenami sicer ni bila pretirano presenetljiva. Raziskovalce je bolj presenetila ugotovitev, da je za dobre ocene ključnega pomena v posteljo leči še pred 2. uro ponoči. Kajti tudi sedem ur spanca ni pripomoglo k boljšim ocenam, če so se študenti spat odpravili šele po tej uri.

Zadoščal pa ni le pravočasen odhod v posteljo le na večer pred velikim izpitom; dovolj je treba spati več noči zapored.

Prav tako se je za pomemben dejavnik izkazala še kakovost spanca, ne le količina. Kot piše STA, so namreč študenti, ki so vsako noč spali približno enako dolgo, na izpitih dosegali boljše rezultate od tistih, pri katerih je količina spanca nihala od ene noči do druge, pa čeprav so na koncu v povprečju oboji spali enako dolgo.

Gibanje brez posebnega učinka na ocene

Nekoliko nepričakovano pa je raziskava pokazala tudi, da fizična aktivnost nima posebnega učinka na študijske uspehe.

Četrtino študentov so v času trajanja poskusnega semestra poslali na dodaten športni tečaj, vendar pri tem niso opazili nobene razlike s tistimi, ki se niso dodatno ukvarjali s športom.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice