Vozniki reševalnih vozil ugotavljajo, da ima večina poškodovancev pri sebi mobilni telefon. Pri poškodovancih, ki so v nezavesti, reševalci na osnovi dolgega seznama telefonskih številk na telefonu ne vedo, koga poklicati in kontaktirati.

Zdravniki, reševalci, gasilci in policisti so zato predlagali, da bi vsak v imenik svojega mobilnega telefona za slučaj nesreče vstavil kontaktno osebo pod enakim imenom.

Mednarodno priznani psevdonim za kontaktno osebo v primeru nesreče je ICE in je kratica od angleške besedne zveze »v primeru nesreče" oziroma »in case of emergency«.

V imenik mobilnega telefona vpišite kot naslovnika oznako ICE in, če vam prostor to dopušča, tudi svoje razmerje z vpisano kontaktno osebo - na primer mati, brat in tako dalje.

K izbrani osebi nato pripišite telefonsko številko, vključno s kodo za mednarodne klice +386. V primeru več kontaktov jih je treba shraniti pod imeni ICE1, ICE2, ICE3 in tako naprej.
 

Na Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje so poudarili, da gre za preprost in enostaven način osebne pripravljenosti na nesreče: »V kritičnih okoliščinah je kontaktiranje prave osebe odločilnega pomena. Telefonska številka ICE, ki jo shranimo v mobilni telefon, je namenjena reševalcem, da lahko v primeru nesreče hitro pokličejo vaše najbližje. Lahko vam reši življenje s pridobitvijo pomembnih zdravstvenih podatkov ali pomiri vaše najbližje.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice