Avstrijski zunanji Alexander Schallenberg ne izključuje možnosti, da bi znova uvedli nadzor na avstrijskih mejah za zajezitev novega koronavirusa, če bo treba. Avstrija je sicer svoje meje odprla že za 31 evropskih držav.

Schallenberg je v intervjuju za avstrijsko tiskovno agencijo APA povedal, da dejstvo, da so nekatere države uvrstili na zeleni seznam, še ne pomeni, da razmer v teh državah ne spremljajo. Kot pravi, bodo znova uvedli ustrezne ukrepe, v kolikor bo to potrebno.

Dodal je, da njihov cilj ni, da bi spet zaprli meje, ampak, da čimprej vzpostavijo svobodo potovanj. Pravi namreč, da to v 21. stoletju ni luksuz, ampak nujnost. Vsako odpiranje pa je seveda povezano z določenim tveganjem, je še dejal.

Izrazil je tudi prepričanje, da bo možno morebitne nove izbruhe novega koronavirusa zajeziti lokalno ali vsaj regionalno ter preprečiti širjenje v druge države, piše STA.

Po njegovem mnenju bodo tudi članice EU ob morebitnem drugem valu ravnale bolj usklajeno, kot so ob prvem. Od torka je vstop v Avstrijo brez omejitev možen za državljane 31 evropskih držav. Že od 4. junija lahko brez omejitev v Avstrijo potujejo državljani vseh sosednjih držav razen Italije. Dan kasneje je Slovenija odprla mejo za avstrijske državljane.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice