Ker vstopamo v globoko recesijo, bo veliko turistov izgubilo službo ali dobro plačana delovna mesta, zaradi česar bodo počitnice in potovanja postali vsaj začasno nedosegljivo razkošje.

Hrvaški minister za turizem Gari Cappelli se je prejšnji teden gostoval na hrvaški televiziji HRT v oddaji Otvoreno, kjer je med drugim dejal, da Hrvaška pričakuje 60 do 75-odstotni padec prihodkov od turizma v letošnjem letu. Svojo napoved je pojasnil z dejstvi, ki pravijo, da največ dohodkov, okoli pet milijard evrov, hrvaški turizem ustvarja ravno julija, avgusta in septembra. 

Tak scenarij je seveda odvisen od pogoja, da Hrvaška, Slovenija, Avstrija in Nemčija po koncu maja ne zabeležijo novega primera okužbe in da bi junija odpravile vse omejitve gibanja za svoje državljane in odprle meje za nemoten pretok ljudi. Če ne, bo izpad prihodka še večji.

Gostje iz Nemčije, Slovenije in Avstrije so med drugim predstavljali skoraj tretjino vseh prihodov julija in avgusta prejšnje leto, kar je bilo slabih 40 odstotkov nočitev.

Hrvaški turizem bo končal na ničli

Vendar mnogi menijo, da ta scenarij ni realističen, saj tudi če bodo meje med državami v celoti odprte, se bodo oblasti in državljani bali novega vala koronavirusa, zaradi česar ne bodo tvegali s čezmejnimi potovanji. Poleg tega nekatere vlade v državah članic Evropske unije že pozivajo, naj prihajajoče počitnice raje preživijo doma.

Prav zaradi tega Kristjan Staničić, direktor hrvaške nacionalne turistične organizacije, poudarja pomen domačih gostov in dodaja, da bo hrvaški turizem v drugi četrtini leta praktično končal na ničli.

Tako je zadnje dni na Hrvaškem ena najpomembnejših gospodarskih tem reševanje turistične sezone, ki se, kot vemo, začne za veliko noč. Na prihodnost sezone pa bo vplivala tudi situacija Italije. Lokalne turistične agencije pravijo, da je pomembno, da se Italija reši epidemije do konca aprila, saj s tem ne bi ogrozila hrvaške turistične sezone z množičnimi odpovedovanji počitnic.

Na Hrvaškem bodo počitnikovali le redki

Na Hrvaškem menijo, da tisti, ki se bodo vseeno odločili počitnikovati na Jadranu, bodo večinoma za svojo nastanitev iskali hiše in apartmaje na osamljenih lokacijah.

Tako po splošno sprejetem kanonu družbene razdalje vse vrste hotelov, gosto natrpani apartmaji in prenatrpane plaže, zagotovo niso in ne bodo optimalna rešitev za nastanitev in počitnikovanje gostov. Poleg tega letos poleti, tudi v idealnih pogojih, skupinska križarjenja ne bodo preveč iskana.

Glavni preizkus za hrvaške oblasti pa bo nasploh podelitev dovoljenj za izvedbo poletnih festivalov in iger, odprtje nočnih klubov ter obratovanje barov in restavracij.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice