Lakota, tema, mraz, kuga in gospodarska kriza - vse v enem letu.

Se vam zdi, da letošnje ni bilo vaše leto? Znanstveniki so ugotovili, katero je bilo najhujše leto za človeštvo. Ko boste izvedeli razloge za njihovo ugotovitev, boste morda odkrili, da vse le ni tako črno.

Vse se je začelo pred 1500 leti

Skupina zgodovinarjev in drugih znanstvenikov je ugotovila, da je sredina šestega stoletja najtežje obdobje za človeštvo, ki bi ga morda raje pozabili. Najhujši dogodki v zgodovini človeštva so se začeli leta 536, piše STA.

Leto 536 je bilo prestopno in se je začelo s torkovim dnem. Že srednjeveški učnik je to leto označil za »najslabše leto biti živ«. Razlogi:

  • V začetku leta izbruhne vulkan na Islandiji, kar povzroči ekstremne temperaturne spremembe v Evropi in na Kitajskem. Posledično uniči kmetijske pridelke za dobro leto, to pa je povzročilo lakoto in je močno vplivalo na življenje prebivalstva. Pepel je namreč sonce zakril za kar 18 mesecev.
  • Premraženo in lačno prebivalstvo Vzhodnega Rimskega cesarstva je nato leta 542 prizadela še bubonska kuga.
  • Zgornji katastrofi povzročita nato gospodarsko nazadovanje v Evropi, ki je trajalo dobrih 30 let.

Do spoznanj s pomočjo ledenika

Do zgornjih ugotovitev je prišla skupina raziskovalcev pod vodstvom zgodovinarja Christopherja Lovelucka z univerze v Nottinghamu v sodelovanju z glaciologom Paulom Mayewskiem z Inštituta za podnebne spremembe na univerzi Maine, in sicer na podlagi vzorcev ledu z ledenika Colle Gnifettio v švicarskih Alpah.

»Morda mislimo, da imamo v letu 2018 veliko razlogov za pritoževanje, a se nam vsaj ni treba spopadati s kugo, medtem ko zmrzujemo zaradi oblaka vulkanskega prahu, ki zakriva sonce,« ob ugotovitvi dodaja profesor Loveluck.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice