Dobrodošli v novembru, mesecu, ko se vsi moški prijatelji in sodelavci po prazničnem 1. novembru prikažejo gladko obriti, ob koncu meseca pa so precej bolj zaraščeni. Kaj pa je pravzaprav razlog za njihovo početje?

#LetItGrow 

Mesec november, znan tudi pod imenom movember, je mesec, ki je namenjen zdravju moških, predvsem pa opozarjanju na raka prostate, mod, na duševno zdravje in preprečevanje samomora. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje za rakom letno po svetu zboli več kot dvanajst milijonov ljudi, pri čemer je rak prostate najpogosteje diagnosticirana oblika raka pri moških.

Movember je mednarodno gibanje, katerega cilj je osveščanje javnosti o zdravju in boleznih, ki prizadenejo moško populacijo. Člani svojo podporo gibanju izražajo z nošenjem brk v mesecu novembru, od koder tudi ime. Gibanje se je leta 2003 začelo v Avstraliji in je skozi leta preraslo v globalno gibanje.

Kot poroča neprofitna fundacija Movember Foundation, so samo lansko leto v ZDA zbrali skoraj 18,2 milijona dolarjev.

»Gre za brke in samo za brke,« je dejal ameriški direktor Movemberja Mark Hedstrom in dodaja: »Mi moške prosimo, da sodelujejo tako, da spremenijo svoj videz. Kar to dejanje spodbuja, pa je pogovor.«

Prav pogovor o brkih in bradi, ki si ju moški puščajo, naj bi bil namreč spodbuda, da moški začnejo govoriti o svojem zdravju.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice