Več kot 77 kilometrov obale od Ptuja leži manj kot dve uri vožnje. Voda se na gladini poleti segreje tudi do 26 stopinj Celzija, obala s svojimi turističnimi kraji pa spominja na pravo morsko letovišče.

Blatno jezero ali, kot mu pravijo sosedje, Balaton, je jezero v zahodnem delu Madžarske in hkrati največje jezero v srednji Evropi. Približno 77 kilometrov dolgemu in med 4 in 15 kilometri širokemu jezeru zaradi prostranosti številni pravijo morje. Leži le okoli 70 kilometrov od slovenske meje, kar pomeni, da ga iz Ptuja dosežete že v dveh urah.

Voda se poleti segreje tudi do 26 stopinj Celzija, zato je zelo razvit kopališki turizem - vendarle ni tako blatno, kot trdi njegovo ime. Popularna sta tudi ribolov in jadranje ter zdravilišča in termalni vrelci nedaleč od jezera. 

Pestre ponudbe ne manjka, hrana in pijača sta tudi v najbolj turističnih krajih precej poceni. Tudi sezoni gladko najdete sobo že za okoli 15 evrov na dan. A brez skrbi. Za veliko bolj petične goste se ob Blatnem jezeru najde precej ponudbe - za luksuzno vilo madžarskem morju neredki odštejejo tudi tisoč in evrov na teden.

Balatonfüred

Pristaniško mesto je prava jadralska meka.

Tihany

Jezero ima dve izraziti kotanji, ki ju loči polotok Tihany. Tam je locirana istoimenska idilična vasica, ki slovi po lepoti in številnih znamenitostih - številni obiščejo širno razgledišče na jezero in široka polja sivke. Eden najmirnejših krajev ob Blatnem jezeru je celo pod Unescovo zaščito. 

Tihany ? #tihany #thisviewtho

A post shared by Enikő Palánki (@enikopalanki) on

Tihany lavender fields. #tihany #hungary #lavender #purple

A post shared by Egemen Kapan (@kapanegemen) on

Keszthely

Največje mesto ob jezeru je Keszthely. Romantično starodavno mestece s približno 20.000 prebivalci je kulturno, izobraževalno in ekonomsko središče regije. 

#classtrip #Keszthely #boryvár #friends ❤❤

A post shared by Kun Viktória (@kun_viktoria) on

Last day? #vt2k18 #keszthely

A post shared by Horváth Bence (@benhorvath_03) on

#helikon #keszthely #festeticskastély

A post shared by Freizberger Marci (@freizimarci) on

Siofok

Siofok je največje in eno najlepših letovišč ob Blatnem jezeru. Če iščete pestro nočno življenje, je to mesto, ki ga morate obiskati. Slovi namreč po kopici plaž in razburkanem nočnem življenju.

#nyár #rosebor #baratsag #vidamsag #moka #kacagas #siofok #jokedvunkvan

A post shared by Nikoletta Bajusz (@nikolettabajusz) on

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice