Danes obeležujemo dan mučenikov, dan, ki ima mučeniške korenine v krščanskem izročilu.

Če se je na 8. marec podarjalo rože in čokolado, s tem pa se izkazovalo spoštovanje do žensk in opozarjalo na njihove pravice pa se na današnji dan, dan mučencev, podarja suhe slive, trnje in klobaso – kot simbolični opomin na njihovo mučeništvo.

Pravzaprav gre za dogodek, ko se je leta 320 štirideset vojakov elitne legije uprlo ukazu, da se odpovejo krščanstvu. Šlo je napreč za spor med cesarjem Licinijem in Konstantinom I. Velikim. Licinij je tako izdal odlok, da se morajo vojaki na njegovem območju krščanstvu odreči ali pa bodo kaznovani s smrtjo.

Štirideset uporniškim vojakom so odvzeli oblačila in jih 9. marca v bližini mesta Sebaste, ki ga danes poznamo pod imenom Sivas (Turčija), odpeljali do zmrznjenega ribnika in jih vrgli vanj. Kljub uporu naj bi jim Licinij ponudil možnost spreobrnitve in jim je ob ribnik namestil kopel z vročo vodo. Tako si je premislil en od vojakov, ki je vanj skočil, a zaradi prevelike temperaturne spremembe oziroma kapi umrl. Vendar pa je zaradi sočutja slekel svoja oblačila eden od stražarjev, skočil v ribnik in ohranil število štirideset. Naslednji dan je sodnik ukazal polomiti še roke in noge mučenikov ter jih sežgati na grmadi, njihov pepel pa raztresti.

Ženske revnejše, moški nesrečnejši 

V Sloveniji se je leta 2016 rodilo 10.366 dečkov in 9.979 deklic, tako so dečki predstavljali 51 odstotkov. Moški, ki so tega leta umrli, so bili povprečno stari 73 let oziroma osem let manj od žensk. Kljub višanju življenjske dobe obeh spolov v državah Evropske unije, pa si lahko ženske v povprečju obetajo kar nekaj let več kot moški, navaja državni statistični urad.

V letu 2016 je bilo v Sloveniji 817.000 delovno aktivnih prebivalcev, od tega 55 odstotkov moških. Terciarno izobrazbo je imelo 41 odstotkov moški, medtem ko so višje- in visokošolsko izobraženi moški za svoje delo prejeli mesečno povprečno 2.596 evrov, kar je 450 evrov več od žensk z enako izobrazbo.

V Evropski uniji so moški v omenjenem letu v povprečju zaslužili 16 odstotkov več od žensk; najmanjša razlika med plačo moškega in ženske je bila v Romuniji (5,2 odstotka), največja pa v Estoniji (več kot 25-odstotna).

Slovenija, kjer je razlika znašala 7,8 odstotka, je med državami, kjer se je razlika od leta 2011 najbolj povečala, in sicer za 4,5 odstotne točke. Bolj se je povečala le še na Portugalskem, in sicer za 4,6 odstotne točke, poroča STA.

Moški manj zadovoljni od žensk

Tudi stopnja tveganja revščine je bila pri moških manjša, vendar pa so moški v Sloveniji malenkost manj zadovoljni z življenjem kot ženske. Razlika v povprečni oceni je 0,1.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice