Pojav novega, mutiranega seva koronavirusa, ki se hitro širi v Združenem kraljestvu, presojajo pristojne slovenske zdravstvene oblasti, ki bodo oblikovale in predlagale ustrezno ukrepanje. O ukrepih bo odločila vlada na predlog svetovalne skupine.

Kot so za STA sporočili s slovenskega zunanjega ministrstva, trenutno velja, da tisti, ki prihajajo v Slovenijo iz Velike Britanije, potrebujejo negativen test na covid-19 ali pa morajo v 10-dnevno karanteno. Testi na koronavirus, ki so v uporabi, bi zaznali in pokazali tudi prisotnost mutiranega seva koronavirusa, so še sporočili.

Predsednik vlade Janez Janša je na Twitterju zapisal, da Slovenija v tem trenutku nima neposrednih letalskih povezav z Veliko Britanijo. »Pripravili pa smo ukrepe za zaporo meja, ker obstaja možnost, da je mutirani virus tudi v nekaterih drugih državah Evropske unije,« je navedel.

Novi sev koronavirusa tudi pri naših sosedih

Potem, ko so v Veliki Britaniji potrdili obstoj novega seva novega koronavirusa, ki je do 70 odstotkov bolj nalezljiv in se širi precej hitreje od doslej znanih, se je več evropskih držav odločilo za začasno prepoved letov ali drugih prometnih povezav z Združenim kraljestvom, med njimi Nizozemska, Belgija in Nemčija.

Svetovna zdravstvena organizacija je evropske države danes pozvala h okrepitvi ukrepov za zajezitev novega seva novega koronavirusa. Evropski center za nadzor in preprečevanje bolezni pa jim je svetoval, naj analizirajo vzorce virusa, da bi odkrili, če se je novi sev razširil še kam.

Novi sev virusa zunaj Velike Britanije so po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije potrdili še v treh državah, in sicer devet primerov na Danskem ter po en primer na Nizozemskem in v Avstraliji. Zdravstvene oblasti Južne Afrike trdijo, da je novi sev razširjen tudi pri njih.

Novo različico novega koronavirusa so medtem odkrili tudi v Italiji. Ministrstvo za zdravje je sporočilo, da se je okuženi z letalom pred nekaj dnevi v Rim vrnil iz Združenega kraljestva. Okužena oseba z novim sevom in njen partner sta trenutno v izolaciji.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Jožicq (nepreverjen)

Čimprej meje zaprt

Starejše novice