Danes v Ormožu poteka srečanje slovenskega minsitra za notranje zadeve Aleša Hojsa s hrvaškim ministrom za notranje zadeve in podpredsednikom hrvaške vlad Davorjem Božinovićem. Kaj sta povedala?

Slovenski notranji minister Aleš Hojs in hrvaški notranji minister Davor Božinović sta po poročanju STA podtrdila, da lahko slovenski državljani na Hrvaško odhajajo tudi iz turističnih razlogov. Tudi turizem je namreč gospodarska dejavnost.

Bodo pa morali slovenski državljani ob prestopu hrvaške meje predložiti svoje kontaktne podatke. Tako bodo pristojni namreč v primeru izbruha novega žarišča covida-19 lahko ustrezno ukrepali.

»V tem trenutku lahko v Hrvaško vstopajo vsi državljani Slovenije, ne le lastniki nepremičnin ali premičnin, ampak tudi tisti, ki imajo kakšen gospodarski interes. In turizem je gospodarska veja in s tem gospodarski interes,« je pojasnil Božinović.

Prehod meje bo hitrejši s posebno aplikacijo

Na Hrvaškem razvijajo posebno aplikacijo, v katero bi lahko ljudje vnesli svoje kontakte, še preden pridejo na mejni prehod. Tako bi lahko mejo prehajali brez zadrževanja.

Po besedah hrvaškega notranjega ministra bodo to rešitev predstavili predstavniki obeh policij, ki se bodo sestali predvidoma v sredo.

»Z ministrom sva se dogovorila, da bosta obe policiji v naslednjih dneh še dodatno dorekli način prehoda meje in verjamem, da bo z možnostjo vnaprejšnje najave slovenskih državljanov, ki bodo sporočali, kam gredo, kdaj gredo in kje bodo bivali, ta prehod v naslednjih dneh bistveno hitrejši,« je dodal Aleš Hojs.

O morebitnem odpiranju dodatnih mejnih prehodov s Hrvaško trenutno po besedah ministra Hojsa ne razmišljajo.

Dogovori tečejo tudi z drugimi sosednjimi državami

Dogovori za sproščanje omejitev na meji sicer tečejo tudi z drugimi sosednjimi državami.

»Tukaj je velik interes vsaj z našega vidika podobno odprtje z Avstrijo. Imam indice, da bodo Avstrijci - ne glede na to, da bodo po poročanju medijev prioritetno odpirali mejo proti Nemčiji, Švici, Slovaški in Češki - podoben režim vzpostavili tudi proti Sloveniji. Računam, da bomo v naslednjih dneh in tednih to zadevo dogovorili," je dejal Aleš Hojs. Spomnil je, da avstrijska stran načrtuje odpiranje mej na druge strani sredi junija.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice