Ubežnice, ki se pojavljajo na evropski spletni strani najbolj iskanih oseb, dokazujejo da so ženske v enaki meri kot moški sposobne zagrešiti težje zločine.

Vsi zločinci – obeh spolov – so v novi kampanji evropskih organov pregona iskani zaradi resnih zločinov, kot so umor, trgovanje s prepovedanimi drogami, goljufija, tatvina in trgovina z ljudmi, opozarjajajo na ministrstvu za notranje zadeve.

Policisti prosijo, da jim sporočite informacije, s katerimi jim jih boste pomagali izslediti, da bodo odgovarjali za svoja dejanja. Na mednarodnem seznamu iskanih oseb je tudi ubežnica iz Slovenije.

22 držav članic Evropske unije je za predstavitev v tej kampanji izbralo po eno izmed njihovih najbolj iskanih ubežnic. Fokus je na zgodbi za zločinom, ki se začne s sliko, na kateri maska zakriva celoten obraz ubežnika. Ko se zgodba odvija, deli maske izginjajo in prepustijo gledalcu, da ugiba o spolu zločinca, še poudarjajo na ministrstvu.

Cilj tega je pritegniti kar največje število obiskovalcev na to spletno stran. Izkušnje so pokazale, da se z večjim številom ogledov iskanega ubežnika povečajo možnosti, da lahko nekdo zapolni še zadnji manjkajoči košček sestavljanke, ki bo pripeljala do izsleditve in prijetja iskane osebe.

Informacije je mogoče poslati anonimno, preko spletne strani, neposredno nacionalnim preiskovalcem, ki iščejo ubežnika, še opozarjajo.

V treh letih so prijeli že 69 zločincev z Europolove liste iskanih oseb

Ta pristop se je v zadnjih treh letih izkazal za uspešnega. Po vsaki taki veliki kampanji obveščanja je bilo prijetih več ubežnikov ali pa so se predali sami, zaradi prevelikega pritiska nanje ali/in na njihove sorodnike. Od začetka projekta je bilo prijetih 69 zločincev, ki so bili predstavljeni na spletni strani. V najmanj 21 primerih je bila to posledica informacij, ki jih je splošna javnost preiskovalcem posredovala preko spletne strani, pojasnjujejo na ministrstvu za notranje zadeve.

Najbolj iskane osebe v Evropi je ob polni podpori Europola januarja 2016 lansirala Evropska mreža skupin za aktivno iskanje pobeglih oseb – European Network of Fugitive Active Search Teams. Njeni člani so specializirani za ciljno iskanje zločincev na begu, ki so osumljeni ali obsojeni za hujše zločine in je za njih razpisan evropski nalog za prijetje ali mednarodna tiralica.

Na mednarodnem seznamu iskanih oseb je tudi ubežnica iz Slovenije

V slovenski policiji so na ta seznam uvrstili Melanijo Stropnik, rojeno leta 1960, ki je iskana zaradi kaznivega dejanja goljufije.

Policisti prosijo za informacije o iskani osebi, ki jim jih občani lahko posredujejo na anonimni telefon policije 080 1200, lahko pa tudi na elektronski naslov skupine za ciljno iskanje oseb [email protected].

Vir: Generalna policijska uprava

S ciljnim iskanjem do oseb, ki so zagrešile hude oblike kaznivih dejanj

Ena od pomembnih nalog slovenske policije je iskanje oseb, ki jih sodišča iščejo zaradi izdanih tiralic, mednarodnih tiralic ali evropskega naloga za prijetje in predajo.

Policija izvaja tudi dejavnost ciljnega iskanja oseb, pri čemer so poglavitnega pomena proaktivnost delovanja policije in usmerjeni ukrepi za odkritje in prijetje iskane osebe. Gre za iskane osebe, ki so storile hude oblike kaznivih dejanj oziroma je zaradi teh kaznivih dejanj nastala velika premoženjska škoda.

V slovenski policiji se s ciljnim iskanjem oseb prvenstveno ukvarja skupina za ciljno iskanje oseb oziroma enota Fugitive Active Search Teams, ki deluje v okviru evropske mreže enot za ciljno iskanje. Mreža European Network of Fugitive Active Search Teams skupaj z Europolom vsako leto organizira in skupaj z evropskimi policijami izvede kampanjo, katera ima namen seznaniti evropsko javnost z nekaterimi najbolj iskanimi osebami. Tokrat ima kampanja slogan »zločin nima spola«, posebej pa so kot iskane osebe izpostavljene ženske, ki so izvršile različna huda kazniva dejanja, so še sporočili z Ministrstva za notranje zadeve.

V zadnjih letih se število žensk v krimiminalnih dejavnostih povečuje

V zadnjih desetletjih se je število žensk, vpletenih v kriminalne dejavnosti, povečalo, čeprav z nekoliko počasnejšim tempom kot pri moških.

Eno od možnih pojasnil za to je, da so tehnološki napredek in socialne norme ženske osvobodili doma in s tem povečali njihovo sodelovanje na kriminalnem trgu. Raziskovalci smatrajo, da je pomembno preiskati žensko kriminalno vedenje z namenom ugotavljanja, ali bi se predpisi politike za zmanjševanje kriminalitete morali za ženske razlikovati, so še sporočili z ministrstva.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice