Ljudem grozi nov koronavirus, perutnini pa nov podtip ptičje gripe. Tudi v Evropi.

V Kmetijsko-gozdarskem zavodu Ptuj so opozorili, da se je v začetku tega leta v nekaterih državah članicah Evropske unije začela pri perutnini pojavljati visoko patogena aviarna influenca oziroma ptičja gripa podtipa H5N8.

Do sedaj so pojav bolezni prijavile Poljska, Slovaška, Madžarska in Romunija. V nobenem od prijavljenih primerov ni šlo za prostoživeče ptice.

»Bolezen se prenaša s kontaktom zdravih živali z bolnimi, njihovimi izločki, kot so nosni in očesni izcedek, slina in iztrebki, ter okuženimi termično neobdelanimi proizvodi, kot so jajca in meso,« so razložili v Kmetijsko-gozdarskem zavodu Ptuj.

Bolezen se širi tudi z okuženo krmo, vodo in nastiljem. Ljudje lahko virus širijo s kontaminirano obutvijo, opremo in prevoznimi sredstvi.

O spremembah v vedenju živali je treba takoj obvestiti veterinarje

V ptujskem kmetijsko-gozdarskem zavodu so razkrili, da bolezen še ni zelo razširjena. Kljub temu so rejcem perutnine priporočili, da dosledno izvajajo varstvene ukrepe.

Pomembno je, da rejci perutnine pozorno spremljajo zdravstveno stanje živali in v primeru kakršnihkoli sprememb o tem nemudoma obvestijo veterinarja.

Priporočeni ukrepi:

nastanitev perutnine v zaprtih oziroma ograjenih in pokritih prostorih,

krmljenje in napajanje v zaprtih oziroma pokritih prostorih,

omejitev stikov nepooblaščenih oseb s perutnino.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice