Danes obeležujemo svetovni dan meteorologije, ki letos poteka na temo Sonce, Zemlja in vreme. A po novem lahko spremljamo tudi vreme na Marsu.

S 23. marcem je leta 1950 začela veljati konvencija o svetovni meteorološki organizaciji, ki s sodelovanjem na področju različnih okoljskih vprašanj pomembno prispeva k varnosti in gospodarski koristi vseh narodov.

Priložnost za povezovanje in izmenjavo izkušenj bodo izkoristili tudi slovenski meteorologi; v Agenciji za okolje ob tem izpostavljajo pomen zgodnjega opozarjanja na nevarne vremenske dogodke.

Sončna energija

Sonce, ena od osrednjih tem tokratnega svetovnega dne, nam nudi vse pomembnejši obnovljiv vir energije in nam tako omogoča zmanjševanje odvisnosti od fosilnih goriv.

Med drugim meritve slovenske meteorološke službe zajemajo trajanje in energijo sončnega obsevanja, ki je pri nas najdaljše na Goriškem in v južnem delu Primorske.

Trajanje sončnega obsevanja ima na večjem delu države izrazit letni potek, piše STA. Razlika med poletjem in zimo je torej z izjemo visokogorja zelo velika.

Vesoljski vremenarji

Drugod po svetu pa večje meteorološke službe ob trajanju sončnega obsevanja in energijskega toka na Zemeljski površini spremljajo še tako imenovano vesoljsko vreme. Z drugimi besedami – spremljajo stanje Sonca in medplanetarnega prostora, pri čemer se osredotočajo predvsem na odklone od običajnega stanja, ki bi lahko vplivali tudi na živa bitja in tehnologijo, od katere smo odvisni.

Kot pravijo v agenciji za okolje, s porastom uporabe vesoljske tehnologije v telekomunikacijah, opazovanjih in navigaciji prav vesoljsko vreme postaja vse zanimivejše in izjemno pomembno za naše vsakdanje življenje.

Kakšno je vreme na Marsu?

Sicer pa kot zanimivost omenimo, da je pred kratkim zaživela posebna spletna stran Nase, na kateri lahko zdaj spremljamo tudi vreme na rdečem planetu.

Na Marsu so včeraj izmerili povprečno temperaturo -61.4 stopinj Celzija. Najvišje temperature so se gibale okoli -15, najnižje pa okoli 97 stopinj Celzija pod ničlo. 

S pomočjo spletne strani Mars InSight Mission pa lahko preverite tudi, s kakšno hitrostjo je pihal veter in koliko je znašal pritisk na več kot 200 milijonov kilometrov oddaljenem planetu.

Vir: nasa.gov

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice