*Fotografija je simbolična
Najvišja gora na svetu je za skoraj meter višja, kot je bilo prej uradno izračunano, sta skupaj napovedali državi Nepal in Kitajska, ki si delita mejo na Mount Everestu.

Nove meritve Mount Everesta, najvišje točke na Zemlji, kažejo na to, da je gora za 0,86 metra višja, kot so sprva mislili, poročajo britanski mediji.

Z novo uradno višino pa se je rešil tudi dolgoletni spor med Nepalom in Kitajsko glede resnične višine Everesta.

Doslej si znanstveniki iz obeh držav niso bili enotni, ali naj debelino snežne odeje na vrhu Everesta vključijo v svoje uradne meritve, zaradi česar je Kitajska Everest uradno zabeležila štiri metre nižje od Nepala.

Toda v resničnem duhu znanstvenega sodelovanja je videti, da so se končno dogovorili za novo merilo, pri čemer so napovedali novo uradno višino 8.848,86 metrov (prej 8.848 metrov).

Sprememba uradne višine gore ni ne prva, ne zadnja, sicer pa strokovnjaki pravijo, da premiki tektonskih plošč povzročijo, da Everest vsako stoletje zraste za približno pol metra, večji potresi pa lahko goro tudi znižajo.

Nekateri geologi verjamejo, da je bil potres leta 2015 v Nepalu morda kriv za spremembo višine Everesta, saj so se številni drugi himalajski vrhovi po potresu z magnitudo 7,8 po Richterju zmanjšali za skoraj meter. Nepal je prepričan, da je ravno potres 'glavni razlog' za poskus nove meritve.

Skupine nepalskih in kitajskih geodetov so za izračun višine Everesta uporabile dve metodi: satelitske podatke v kombinaciji z zapletenim modelom morske gladine in trigonometrijo, ki je znana tudi kot anketa o izravnavi.

Damodar Dhakal, tiskovni predstavnik nepalskega oddelka za raziskave, je za BBC News dejal, da je to zgodovinski dosežek države: »Pred tem nismo meritev nikoli opravili sami. Zdaj, ko imamo mlado tehnično ekipo, ki bi lahko šla tudi na vrh Everesta, bi to lahko storili sami.«

Starejše novice