Foto: Naravni rezervat Ormoške lagune, Facebook
Projekt obnove habitatov in razglasitve Ormoških lagun kot naravnega rezervata se je uvrstil med 27 finalistov letošnjih evropskih nagrad Natura 2000. Zanj lahko glasujete tudi vi.

Evropska komisija je izbrala finaliste letošnjih nagrad Natura 2000 oziroma v izvirniku Natura 2000 Award. V kategoriji Varstvo narave je izbrala osem finalistov, med njimi je tudi projekt Ormoških lagun.

Najboljše projekte bodo izbrali državljani članic Evropske unije. Za Ormoške lagune lahko do 15. septembra letos glasujete na tej spletni povezavi.

Ormoški naravni rezervat se razteza na 60 hektarjih

V Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije so pojasnili, da je leta 1979 z obratovanjem pričela Tovarna sladkorja Ormož: »Odpadne vode, bogate s hranili, ki so se zbirale v bližnjih bazenih, so prav kmalu pritegnile številne vodne ptice, saj so slednji zanje pomenili optimalno prehranjevališče.«

Leta 2006 je bila tovarna sladkorja zaradi reforme Evropske unije prisiljena zapreti svoja vrata. Leta 2010 so se lastniki tovarne, med njimi večinski nizozemski Cosun, odločili, da 60 hektarjev veliko območje bazenov podarijo Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije.

V društvu so uspešno pridobili evropska sredstva, s katerimi so obnovili habitate, uredili nov dotok vode in vzpostavili naravni rezervat.

Ormoške lagune so sestavni del Nature 2000 - območja Drava. Postale so eno najpomembnejših gnezdišč in selitvenih postajališč za vodne ptice v Sloveniji. Paša z vodnimi bivoli pa je ustvarila tudi enega največjih kompleksov ekstenzivnih pašnikov v Spodnjem Podravju.

Problemov sveta ne moremo rešiti z neskončnim izkoriščanjem narave

Direktor Društva za opazovanje in proučenje ptic Slovenije in vodja projekta renaturacije lagun Damijan Denac je povedal: »Nekaj ornitologov nas je z Ormoškimi lagunami dobesedno zraslo in smo se dobro zavedali, kaj pomenijo za ptice, njihovo selitev in Slovenijo. Ko jim je grozil propad, smo vložili vse napore in postavili na kocko marsikaj, da bi jih rešili. Vem, da so to našo odločenost in iskrene namene prepoznali lastniki in tako so naše sanje lahko postale resničnost. Pot do rezervata pa je bila še dolga in vse prej kot lahka.«

Poudaril je, da so s projektom ustvarili nova delovna mesta in pripomogli k prepoznavnosti občine, regije in države: »Vse to je javni interes. In pri vsem tem smo plačali socialnih transferjev in davkov več, kot je vložila v projekt Republika Slovenija. Torej smo poleg vsega še malo napolnili proračun. Naj bo vaš glas za ta projekt tudi sporočilo, da problemov sveta danes – klimatska kriza, biodiverzitetna kriza, 'nove bolezni' in tako dalje – ne moremo reševati z enakimi načini, ki so probleme povzročili – z neskončnim izkoriščanjem narave
 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice