Dolgoročna vremenska napoved našim krajem obljublja milo zimo in toplo vreme. Ljubitelji zimskih radosti bodo morda razočarani.

Na vremenskem portalu Accuweather so te dni preverili, kaj nam prinaša letošnja zima. Njihove napovedi kažejo, da se severnemu delu Evrope in Britanskemu otočju obetajo nestabilne razmere, medtem ko bomo od juga Portugalske in Španije do Balkana deležni blagega, če ne že kar toplega vremena.

Bomo sploh imeli kaj od zime?

Za balkanski polotok in območje Slovenije je tako napovedana nadpovprečno topla zima

V nižinah tako lahko pričakujemo tudi manj snega, odsotnost daljših obdobij izrazito nizkih temperatur in padavin pa bi lahko negativno vplivala na našo smučarsko sezono.

Napoved za letošnjo zimo. (vir: Accuweather)

Zajetnejših pošiljk snega se lahko nadejajo na območju zahodnih Alp. A zaradi obdobij toplejšega vremena, ki bodo prekinjala hladnejša obdobja, Accuweather hkrati svari pred večjo nevarnostjo proženja gorskih plazov.

Mrzlo na vzhodu

Bistveno hladneje bo na vzhodu celine, ki naj bi ga zajelo nekaj vdorov hladnega zraka. Ti bi sicer lahko dosegli tudi srednjo Evropo, januarja oziroma februarja predvsem Poljsko, Češko in naše severne sosede. Dotok hladnega zraka iznad Sibirije bo pošteno premrazil območje od Finske do Ukrajine.

Vetrovno in deževno na zahodu

Nevihtne celice bodo britanskemu otočju, severu Francije, Nemčiji in Skandinaviji prinesle močne vetrove in deževja, še posebej v začetku prihodnjega leta. Poplav, kakršnim so na zahodu Evrope bili priča pozimi leta 2013 oziroma 2014, meteorologi kljub temu ne pričakujejo.

V prihodnjih mesecih bodo na severu in zahodu celine predvidoma izmerili povprečne zimske temperature. Vsekakor pa je že izključena možnost, da bi se Evropa tako kot lani znašla v primežu izrazitega mraza.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice