Merkur bo danes prvič po maju 2016 spet potoval med Zemljo in Soncem.

Ljubitelje astronomije bo danes razveselil dokaj redek nebesni pojav, ko bo planet Merkur potoval čez navidezno črto med Zemljo in Soncem, pri čemer ga bo ob primernih vremenskih pogojih mogoče tudi opazovati. Profesor fizike Boris Kham pojasnjuje, da se bo prehod zgodil prvič po 9. maju 2016, naslednji pa bo šele 13. novembra 2032, poroča STA.

Po besedah Khama se bo pojav, ki bo viden v osrednji Evropi, začel ob 13.35. Ob 16.20 bo Merkur dosegel sredino Sonca, vse skupaj pa se bo končalo ob 19.04. Vse do zahoda Sonca bo Merkur mogoče videti kot črno piko na Sončevi ploskvi.

Merkur je najmanjši in Soncu najbližji planet v osončju

Merkur Sonce obkroži v 88 dneh. Ker je 195-krat manjši od zvezde, okoli katere kroži, njegovega potovanja čez navidezno črto med Soncem in Zemljo ne bo mogoče opazovati s prostim očesom ali z očali za opazovanje Sončevega mrka, še poroča STA.

Za opazovanje sta potrebna daljnogled ali teleskop s posebnim filtrom. Pri daljnogledu se lahko po besedah Khama uporabi tudi steklo za varjenje, številka 11 ali 12, ki se ga postavi pred objektiv. »Še bolje pa je vse skupaj projecirati na bel papir ali steno,« je svetoval.

Javni ogled bo v primeru jasnega vremena danes med 13. in 17. uro na spodnjem dvorišču Ptujskega gradu. Ogleda se lahko brezplačno udeležijo vsi, tudi otroci.

Trije naslednji prehodi Merkurja pred Soncem bodo vidni šele 13. novembra 2032, 7. novembra 2039 in 7. maja 2049.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice