Hotel Haludovo Palace v Malinski na otoku Krk je v svojem času veljal za najprestižnejši hotel Jugoslavije, ki je pritegnil najbolj ekstravagantne goste iz celega sveta. Sedaj od njega ostaja le še podirajoči oklep.

Potikali smo se po propadajočem hotelu Haludovo, ki je nekoč veljal za najprestižnejši in najrazvratnejši hotel komunistične Evrope. Po njem so se potikali največji akterji politike in šovbiznisa v 70. letih prejšnjega stoletja. Zdaj se po njem potikajo turisti, ki odkrivajo propadajoče ostanke nekdaj ekstravagantnega hotela, čigar arhitektura še zdaj jemlje dih.

FOTO: Wikimedia/Hotel Haludovo v zlatih časih ...
... In Hotel Haludovo danes.

Hotel je načrtoval Američan Bob Guccione, tako imenovani kralj porno industrije in ustanovitelj revije Penthouse, katerega je po 'blagoslovu' Tita vložil 45 milijonov in odprl prvo igralnico v komunistični Evropi. Tedanji vložek bi v preračunani valuti danes stal vsaj okoli 300 milijonov dolarjev. Hotel Haludovo pa je veljal za enega najambicioznejših arhitekturnih del 20. stoletja.

Hotel so gradili štiri leta in ga odprli 1971. V 70. letih prejšnjega stoletja so bili med gosti Haludova tudi Sadam Hussein, Olof Palme, Silvio Berlusconi, Henry Ford II. in mnogi drugi zvezdniki takratnega časa. Guccione je svojim gostom zagotovil tudi Penthousove hostese, ki so bile oblečene kot francoske sobarice.

Nekdaj bogato opremljeni hodniki z debelimi preprogami, blestečimi lestenci in unikatnimi kipi so po hitrem vzponu doživeli še hitrejši padec. Že v prvih letih obratovanja je hotel bankrotiral, do dokončnega propada pa deloval še približno 20 let.

V restavraciji so se v zlatih časih šibile mize pod težo šampanjcev, jastogov in kaviarja. Kraj, kjer so se nekdaj odvijale najbolj divje zabave v Jugoslaviji z najbolj petičnimi gosti. Zdaj se po njem potikajo turisti, ki želijo ujeti duh nekdanjih časov.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice