V Nemčiji se je pojavila pobuda o uveljavitvi omejevanja hitrosti na njihovih avtocestah. A nemški minister za promet Andreas Scheuer temu odločno nasprotuje.

Minister je za nedeljsko izdajo časnika Bild zavrnil kakršnokoli omejevanje hitrosti na avtocestah v Nemčiji. Zagovorniki omejitve so navajali argumente onesnaževanja z izpusti ogljikovega dioksida in varnostjo, a Sceuerja niso prepričali. Omejitev bi celotne izpuste ogljikovega dioksida po njegovih besedah namreč zmanjšala za manj kot pol odstotka, prav tako je zavrnil vse varnostne pomisleke.

»Princip proste izbire se je obnesel. Kdor želi voziti 120 kilometrov na uro, lahko vozi 120. Kdor želi voziti hitreje, pa tudi lahko,« je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa za časnik dejal Scheuer in poudaril, da so nemške avtoceste najbolj varne ceste na svetu.

Omejitev v 'nasprotju z vsako človeško logiko'

Omejitev hitrosti trenutno velja na 30 odstotkih nemških avtocest, to je na 7.640 kilometrih, medtem ko na 18.150 kilometrih ni nikakršnih omejitev. 

V pogovoru za časnik je nemški minister predloge za omejitev hitrosti na 130 kilometrov na uro pokomentiral z besedami, da so takšni predlogi v »nasprotju z vsako človeško logiko«.

Nemčija tako ostaja edina država v Evropi, kjer lahko vozniki na večini avtocest vozijo, kolikor hitro želijo. To rezultira tudi v tem, da številno vozniki vozijo tudi več kot 200 kilometrov na uro.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice