Evropa je bila v času stare kamene dobe izredno redko poseljena. Po novi raziskavi je bilo pred 33.000 do 42.000 leti v Evropi v povprečju živelo le okoli 1500 ljudi.

Nemški znanstveniki so v okviru raziskave, ki so jo objavili v strokovni reviji Plos One, preučili 33.000 do 42.000 let stara arheološka najdišča v Evropi in ugotovili, koliko ljudi je naenkrat živelo v tistem času, kako so bili prostorsko porazdeljeni in katere strategije preživetja so uporabljali.

Izjemno redka poselitev: V Evropi le okoli 1500 ljudi

Ugotovili so, da je bila Evropa v času stare kamene dobe zelo redko poseljena. Po ocenah je na območju od današnje severne Španije preko osrednje do vzhodne Evrope v povprečju živelo le 1500 ljudi, izsledke raziskave povzema STA. Zgornja ocenjena meja prebivalstva znaša 3300, spodnja meja pa je bila okoli 800 ljudi.

Po ocenah znanstvenikov naj bi bilo samo pet območij v Evropi več kot 150 prebivalcev. To so severna Španija, jugozahodna Francija, Belgija, deli Češke in zgornje Podovanje. Največje število prebivalcev naj bi bilo po izsledkih raziskave s približno 440 ljudmi na jugozahodu Francije.

Prebivalci omenjenih osrednjih regij naj bi se ob različnih letnih časih pogosto selili na približno 200 kilometrov oddaljena območja, ki so jih začasno naselili.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice