Svet EU je danes potrdil direktivo, ki omejuje plastiko za enkratno uporabo v EU, s čimer je direktiva naredila še zadnji korak v postopku sprejemanja.

Prepoved bo od leta 2021 veljala predvsem za izdelke, za katere so na voljo okolju bolj prijazne alternative, med njimi plastični krožniki, vatirane palčke in slamice, poroča STA. 

Eden glavnih namenov direktive je zmanjšati količino plastičnih odpadkov, ki jih ustvarimo, so zapisali v današnjem sporočilu in dodali, da direktiva temelji na obstoječi zakonodaji glede odpadkov, jo pa nadgrajuje s strožjimi pravili glede tistih vrst izdelkov in embalaže, ki najpogosteje onesnažujejo evropske plaže.

Izdelki za enkratno uporabo prepovedani

Nova pravila se bodo nanašala na izdelke, ki so deloma ali v celoti iz plastike in so namenjeni za enkratno uporabo ali za uporabo zelo kratek čas, preden jih zavržemo. Od leta 2021 bodo tako prepovedani plastični krožniki in pribor, slamice, palčke za balone in vatirane palčke.

Države članice so se tudi dogovorile, da bodo do leta 2029 zagotovile, da bo pobranih 90 odstotkov plastenk, ter da bodo plastenke do leta 2025 vsebovale 25 odstotkov, do leta 2030 pa 30 odstotkov reciklirane surovine, poroča STA. 

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Plastika je bi… (nepreverjen)

je dolgo veljala za napredno moderno in zelo uporabno surovino. Skoda da nam Bruselj dela skodo. Vsi za Beograd!

Starejše novice