Sodišče EU je odločilo - Noseče delavke je mogoče odpustiti zaradi kolektivnega odpusta.

O tem je sodišče EU presojalo, potem ko je španska družba Bankia leta 2013 izvedla kolektivni odpust, v katerem je brez dela ostala tudi noseča delavka, ki je na španskem delovnem sodišču odpust izpodbijala, toda neuspešno. 

Kot poroča STA, je sledila pritožba na katalonsko vrhovno sodišče, ki jo je Sodišče EU zaprosilo za obrazložitev prepovedi odpuščanja nosečih delavk iz evropske direktive o varnosti in zdravju nosečih delavk v postopku kolektivnega odpusta.

Direktiva namreč prepoveduje odpust delavk med obdobjem od začetka njihove nosečnosti do konca porodniškega dopusta. Ta prepoved ne velja le v izjemnih primerih ki so dovoljeni po nacionalni zakonodaji oziroma praksi, ki niso povezani z njihovim stanjem.

Delodajalec mora nosečo delavko posebej pisno obvestiti o razlogih odpusta

Sodišče EU je presodilo, da evropska direktiva ne nasprotuje nacionalni ureditvi, ki omogoča odpust noseče delavke zaradi kolektivnega odpusta. Dodalo je, da razlogi, ki niso povezani s posameznimi delavci in na katere se je mogoče sklicevati v okviru kolektivnih odpustov, spadajo med izjemne primere, ki niso povezani s stanjem delavk.

Sodišče je prav tako ugotovilo, da direktiva ne nasprotuje nacionalni ureditvi, ki delodajalcu omogoča, da odpusti nosečo delavko v okviru kolektivnega odpusta, ne da bi jo obvestil o drugih razlogih od tistih, na katerih temelji ta kolektivni odpust, če se navedejo objektivna merila, uporabljena pri določitvi delavcev za odpust, še poroča STA.

V takem primeru mora delodajalec nosečo delavko posebej pisno obvestiti o razlogih, zaradi katerih se je odločil za kolektivni odpust. Ob tem gre predvsem za gospodarske in tehnične razloge ali razloge, povezane z organizacijo ali proizvodnjo podjetja. Delavki pa mora delodajalec tudi navesti objektivna merila, uporabljena pri določitvi delavcev, ki jih je treba odpustiti.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice