Umetnica Frida Kahlo, letalska pionirka Amelia Earhart, nogometašica Sara Gama, novinarka Martyna Wojchiechowska, kuharska mojstrica Rosanna Marziale, režiserka Lisa Azuelos ...

Prva Barbie ali po naše barbika, za katero je idejo dobila žena soustanovitelja ameriške tovarne igrač Mattel Ruth Handler, je bila na trgovsko polico postavljena leta 1959.

Med igro hčere Barbare je opazila, da ta svojim punčkam iz kartona in cunj dodeljuje odrasle vloge, medtem ko trg takšnih igralnih lutk še ni ponujal. Ker pa moža z idejo ni navdušila, je ta mirovala vse do tedaj, ko se je Ruth z otrokoma odpravila na potovanje po Evropi in v Nemčiji opazila Bild Lili – pametno in neodvisno lepotico, zasnovano po popularnem liku, ki ga je za strip v časopisu Bild zrisal Reinhard Beuthin. S prodajo teh lutk (pričeli 1955) so ciljali predvsem na odrasle, zaradi dodatnih oblačil in tako možnosti preoblačenja pa so jih vzljubili otroci.  

Ruth je tako kupila tri, v Ameriki pa so idejo predelali oziroma jo tako rekoč poamerikanizirali in jo ameriškemu trgu v zebrastih kopalkah ter v svetlolasi in temnolasi različici predstavili 9. marca 1959. Prve so izdelali na Japonskem, kjer so jim tamkajšnji delavci ročno šivali obleke. In že v prvem letu je bilo prodanih okoli 350.000 barbik.

Kritike neproporcionalne svetlolase in modrooke Barbie

A svetlolasa in modrooka Barbie se je kmalu začela boriti s številnimi kritikami, ki so zadevale predvsem njene neproporcionalne mere, ki pravzaprav namigujejo na podhranjenost realne ženske. To se je dotaknilo tudi proizvajalcev.

Ti so leta 1967 na trg poslali prvo temnopolto barbiko, ki pa je bila zgolj temneje obarvana, in leto kasneje še eno, ki je že imela značilnejše afroameriške poteze. A zares realistično črnko jim je uspelo izdelati šele pred dobrim desetletjem. 

Pred nekaj leti so se tako odločili – k temu je pripomogla tudi upadajoča prodaja – podobo znamke približati deklicam, da bi lažje našle tisto, s katero bi se najbolj poistovetile. Na trg so poslali tudi bolj oblinasto barbiko z večjimi prsmi, trebuhom in zadnjico, hkrati pa poustvarili tudi sedem različnih odtenkov polti, 22 barv oči in 24 različnih frizur. Mattel je ustvaril tudi takšne, s katerimi se zaradi dodane tehnologije otroci lahko tudi pogovarjajo.

Navdihujoče ženske

A po raziskavi matere še vedno ne zaupajo podjetju, saj ne vedo, kakšen vpliv in model pomenijo punčke za njihova dekleta. Zato se je podjetje odločilo izdelati 17 novih barbik, ki so posvečene talentiranim in posebnim ženskam, ki so navdihnile svet in človeštvu zapustile bogato zapuščino.

Tako so se lotili:

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice