V minulih 24 urah so na Hrvaškem potrdili 52 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, notranji minister pa s hrvaškimi obljubami Sloveniji o zapiranju nočnih klubov ni seznanjen.

Vladni govorec Jelko Kacin je sicer danes dejal, da Hrvaška ostaja na našem seznamu varnih držav, a da so se Hrvati zavezali "da bodo prevzeli naše vzore obnašanja in zaprli nočne lokale, diskoteke in odpovedali prireditve,". Ravno tako naj bi se tako dogovorila slovenski premier Janez Janša in Hrvaški Andrej Plenković, na dnevni ravni pa si izmenjujeta informacije tudi oba nacionalna inštituta za javno zdravje.

Brez odločitve o zapiranju klubov

Kot poroča STA, so glede Kacinovih navedb hrvaški novinarji zastavljali vprašanja notranjemu ministru Davoru Božinoviću na današnji novinarski konferenci hrvaškega štaba civilne zaščite. A hrvaški notranji minister je dejal, da ne ve za nobene tovrstne obljube Hrvaške.

Kot je pojasnil, predstavniki hrvaškega štaba o tem niso govorili s slovenskimi kolegi, za pogovor Janše in Plenkovića pa je izvedel ob spremljanju ponedeljkovega predvolilnega soočenja Plenkovića in šefa opozicijske SDP Davorja Božinovića na komercialni televiziji RTL. Jasno je povedal tudi, da odločitve o zapiranju nočnih klubov ni.

Izpostavil je, da hrvaški inšpektorji v sodelovanju s policisti že nekaj dni intenzivno preverjajo izvajanje posebnih epidemioloških ukrepov za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom v nočnih klubih. Zaenkrat so kršilce opominjali, naj čim prem odpravijo pomanjkljivosti, ki se nanašajo predvsem na kršitve spoštovanja medsebojne razdalje in previsokega števila obiskovalcev. Kot je sicer dodal, je možnost zapiranja nočnih klubov na mizi, če bodo ti postali žarišča širjenja okužb.

Zabave v Zrćah nerealne

Na novinarsko vprašanje, ali ostajajo odprti tudi klubi na plaži Zrće na otoku Pagu, ki je znana po množičnih zabavah ob elektronski glasbi, je minister dejal, da tega ne ve. Meni pa, da množične prireditve, kot so bile v minulih letih, na Zrćah letos poleti niso realne, piše STA.
 

Odprtje meje z Bosno in Hercegovino

STA še piše, da je  Božinović še pred tem napovedal, da bo Hrvaška znova delno odprla svojo mejo za določene skupine potnikov iz Bosne in Hercegovine, kar da bo v skladu s priporočili Evropske komisije.

Poleg uradnih oseb, kot so pripadniki policije, zdravstvenih služb, civilne zaščite in diplomacije, bodo vstop na Hrvaško med drugim dovolili tudi potnikom iz BiH, ki so v tranzitu, ter osebam, ki potujejo iz turističnih, poslovnih ali nujnih osebnih razlogov.

Minister je zavrnil ugibanja, da gre za predvolilno potezo, s katero želijo omogočiti glasovanje na nedeljskih parlamentarnih volitvah hrvaškim državljanom v BiH, ki lahko volijo na Hrvaškem in so tradicionalno volivci HDZ.

Vodilni hrvaški epidemiolog Capak je medtem povedal, da je na Hrvaškem trenutno 515 obolelih s covidom-19, potem ko so v preteklih 24 urah zabeležili 52 novih primerov.

Na zdravljenju v bolnišnicah je 75 oseb, dve sta priključni na ventilatorje. V samoizolaciji je 4510 oseb. Doslej so na Hrvaškem potrdili skupno 2777 okužb z novim koronavirusom, 2155 okuženih pa je ozdravelo. Umrlo je 107 ljudi. Testirali so več kot 79.000 oseb, med njimi 921 v zadnjih 24 urah, še piše STA.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice