Slika je simbolična.
Novo leto je čas za nove začetke, pa tudi čas, ko se mnogo ljudi odloči, da bodo spremenili svoje življenje in življenjski slog. Preverili smo, katere so najpogostejše novoletne zaobljube in kako se jih držati.

Prve zaobljube že v Babilonu

Stari Babilonci so prvi priredili novoletna praznovanja. Takrat se novo leto ni začelo januarja, ampak marca, ko so bili posejani vsi pridelki. Prav tako pa so bili prvi, ki so sprejeli novoletne zaobljube.

Med 12-dnevnim praznikom, imenovanim Akitu, so okronali novega kralja ali potrdili zvestobo vladajočemu kralju. Bogovom pa so obljubili, da bodo plačali dolgove in vrnili predmete, ki so si jih izposodili.

Ko je Julij Cezar spremenil koledar in za prvi dan v letu določil 1. januar, se je podobno zgodilo tudi v starem Rimu. Januar je ime dobil po bogu Janusu, ki ima dva obraza, s katerima gleda nazaj v minulo leto in naprej v prihodnost, zato so mu ljudje darovali žrtve in obljubili, da se bodo v prihodnjem letu leto vedli.

V srednjem veku so vitezi vsako leto po božiču sprejeli tako imenovano pavovo zaobljubo in potrdili svojo zavezanost viteštvu.

Za zgodnje kristjane je prvi dan novega leta pomenil priložnost za razmišljanje o napakah, ki so jih storili v preteklosti in obljubi, da bodo v prihodnosti boljši. V današnjih časih pa zaobljube niso povezave z vero, ampak jih sprejme vsak zase.

Najpogostejše novoletne zaobljube

Novoletne zaobljube so lahko različne in so odvisne od tega, kaj želi tisti, ki jih sprejme, spremeniti v svojem življenju. Med najpogostejše sodijo večja fizična aktivnost, hujšanje, boljša organiziranost in učenje novih stvari.

Posameznik se lahko odloči, da bo prenehal kaditi, bo več potoval in bral ter več časa preživel z družino in prijatelji.

Odločimo se lahko tudi, da bomo manj zapravljali in posledično privarčevali več denarja ter da bomo živeli bolj polno življenje.
 

Postaviti si moramo specifične cilje

Če že sprejmemo novoletne zaobljube, pa raziskave kažejo, da se jih zelo malo tudi drži, zato smo poiskali nekaj metod, kako si postaviti cilje tako, da se jih bomo lahko tudi držali.

Preden bomo začeli s spremembami, se moramo nanje psihično pripraviti. Postaviti si moramo cilje, ki nas motivirajo, vendar pa teh ne sme biti preveč, ker lahko v tem primeru hitreje obupamo in opustimo svoje novoletne zaobljube.

Pri določanju svojih ciljev moramo biti specifični. Če si, na primer, želimo več brati, si lahko zadamo cilj, da bomo vsak mesec prebrali eno knjigo. Postaviti si moramo cilje, ki jih lahko uresničimo, določiti pa si moramo tudi čas, v katerem bi radi določeni cilj uresničili.

Cilje, ki si jih postavimo, je bolje razdeliti na več manjših ciljev, ki jih bomo lažje uresničili, kar nas bo motiviralo, da bomo s tem tudi nadaljevali.

Za lažje uresničevanje ciljev si jih je dobro zapisati in jih deliti s bližnjimi in prijatelji, ki nam lahko pomagajo, ko nam zmanjka motivacije.

Pustiti si moramo tudi nekaj prostora za napake, saj se nam lahko zgodi, da bomo skrenili z začrtane poti in bomo brez tega prostora hitreje obupali nad svojimi cilji.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice