Danes mineva 70 let od predstavitve Schumanove deklaracije, predloga političnega sodelovanja v Evropi za trajen mir med evropskimi narodi.

Na dan Evrope, 9. maja, praznujemo mir in enotnost v Evropi. Ta dan obeležujemo obletnico zgodovinsko pomembne Schumanove deklaracije.

Ob dnevu Evrope so voditelji vseh 27 držav članic EU posneli govor, kjer so izrazili svoje videnje prihodnosti unije. "Evropa je naša usoda, Evropska unija je naša zavestna izbira. Izbira v želji po miru, svobodi in blaginji. V želji po sodelovanju in povezovanju na temelju spoštovanja različnosti in skupnih vrednot evropske civilizacije. Moč in prihodnost Evrope sta v njenih ljudeh, ki te vrednote živijo," je v čestitki poudaril slovenski premier Janez Janša.

Govor je posnel tudi predsednik republike Borut Pahor, ki se s sporočilom "Več Evrope, več solidarnosti" pridružuje praznovanju dneva Evrope v želji, da bi bila Evropa po krizi bolj povezana, učinkovitejša in bolj združena. "Evropska unija ni problem. Evropska unija je rešitev," je izpostavil v svojem govoru.

Celotne govore si lahko pogledate v spodnjih videoposnetkih.

Komentarji (1)

Boris (ni preverjeno)

Ptuj zbudi se!

Starejše novice