Avtomatizacija bo najbolj ogrozila delovna mesta v Sloveniji in na Češkem, opozarja OECD.

Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je pred kratkim objavila napoved OECD Skills Outlook za leto 2019, v kateri analizira tudi vplive avtomatizacije na delovna mesta. Med petimi državami na svetu, ki imajo največji delež zaposlenih, ki jih lahko avtomatizacija dela najbolj prizadane, se je znašla tudi Slovenija. Slabša napoved grozi le še Češki, medtem ko so Koreja, Poljska in Italija nekoliko na boljšem.

OECD je v skupino rizičnih zaposlitev, ki jih bo najbolj ogrozila avtomatizacija, delavci pa bodo potrebovali največ izobraževanja za prekvalifikacijo v manj ogrožena dela, vključila dela kot so rudarjenje, gradnja, kmetovanje, vnos podatkov, delo v tovarnah, proizvodnja in podobna dela. Gre za dela, ki jih lahko že danes uspešno nadomeščajo roboti ter dela, ki jih lahko opravlja umetna inteligenca. Predvsem slednja pa bo v prihodnosti še učinkovitejša. Delež zaposlitev, ki jih bo avtomatizacija neposredno ogrožala znaša v Sloveniji in na Češkem kar 6 %, ocenjuje OECD. Najmanj naj bi sicer avtomatizacija ogrožala delavce v Belgiji in Izraelu.

Še bolj zaskrbljujoča je ocena OECD, da približno polovica delavcev iz ogrožene skupine nima možnosti za sprejemljivo prekvalifikacijo v poklice z manjšo stopnjo ogroženosti.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice