Projekt pametne hišice Bird Buddy, za katerim stoji pretežno slovenska podjetniša ekipa, je v manj kot enem tednu na Kickstarterju pridobil več kot 4900 podpornikov, ki so prispevali že okoli 670.000 evrov sredstev.

Osnovni komplet pametne ptičje hišice Bird Buddy zajema sodobno zasnovano ptičjo hišico s posodo za ptičjo hrano in snemljivim modulom, ki vključuje majhno vgrajeno videokamero z mikrofonom in senzorjem za zaznavanje gibanja.

Senzor zazna prihod ptice in vas o tem obvesti preko telefona. Tako lahko preko mobilne aplikacije opazujete ptico in jo fotografirate. 

Aplikacija s pomočjo tehnologij umetne inteligence prepozna vrsto ptice, tako po videzu kot po oglašanju. Trenutno lahko prepozna okoli tisoč ptičjih vrst. 

Kot je za STA povedal Žiga Vrtačič, eden od ustanoviteljev projekta, so pričakovali dober odziv, a vseeno ne takšnega, kot so ga doživeli. Ob začetku kampanije je bil njihov cilj na globalni spletni platformi za množično financiranje Kickstarter zbrati 50.000 evorv.

Ta cilj so presegli v 20 minutah in bližajo se številki 700.000 evrov. Poleg Vrtačiča za projektom stojita še slovenski razvijalec Franci Zidar in ameriški oblikovalec Kyle Buzzard
 

Vir: Kickstarter, Bird Buddy.

Vrtačič je na osnovno idejo za projekt prišel že pred časom, ko je na spletu videl posnetek, kako je galeb nekomu ukradel kamero GoPro. Spomladi letos pa je začel svojo idejo uresničevati.

Dosedanji podporniki, pridobili so jih že več kot 670.000, po večini prihajajo z ZDA in Velike Britanije, Švedske, Nemčije pa tudi s Slovenije. S proizvodnjo hišic nameravajo začeti v sredini prihodnjega leta, vsem ljubiteljem ptic pa bodo na voljo septembra prihodnje leto. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice