Računalniško podjetje ESET opozarja na nov izsiljevalski virus, ki napade pametne telefone z Androidom.

Vsi tisti, ki uporabljate pametni telefon z operacijskim sistemom Android, morate biti pozorni, da prav ob nobenem pozivu ne prenesete programa Adobe Flash Player, saj naj bi se preko njegove lažne namestitve širil en najnevarnejših virusov za pametne telefone, poroča Siol.net.

Gre za program, ki je bil nekoč nameščen na 98 odstotkih osebnih računalnikov in naj bi ga še pred tremi leti vsakodnevno uporabljalo 80 odstotkov vseh uporabnikov. Zdaj pa je tako rekoč upokojen (v uporabi le še 17 odstotkov ljudi), sploh, ko so ga leta 2012 umaknili iz trgovine z aplikacijami Google Play. Seveda pa ga zdaj – zaradi zastarelosti in varnostnih lukenj – pogosto poskušajo izkoristiti tako imenovani kiberkriminalci.

V zadnjih dveh letih je tako spodbudil marsikateri strah, izgubil pa je tudi podporo v tehnološkem svetu, saj so ga razvijalci programske opreme množično opustili, njegove naloge pa zdaj opravlja varnejši HTML5.

Tako so v računalniškem podjetju ESET, ki razvija protivirusne programe, navedli novo zlorabo imena Adobe Flash Player, kjer uporabnik pametnega androidnega telefona med brskanjem po spletu ali nameščanjem sumljivih aplikacij prejme lažen poziv, naj ga posodobi. V primeru, da to naredi, se na njegovo napravo namesti virus DoubleLocker, ki zašifrira vse podatke na telefonu, spremeni PIN kodo in jo odklene šele, ko uporabnik plača odkupnino.

DoubleLocker prepreči dostop do podatkov

DoubleLocker naj bi bil izsiljevalski virus (na katere smo že opozarjali) na pametnih telefonih, ki uporabnika zaklene iz naprave. Tako slednji prejme sporočilo, da ima 24 ur časa za plačilo odkupnine, ki znaša 0,013 bitcoina, kar naj bi bilo glede na tečaj na slovenski borzi Bitstamp okoli 61 evrov.

Podjetje ESET svetuje, da je v tovrstnem primeru edina smiselna težava povrnitev telefona na tovarniške nastavitve (kako to naredite, ponazarja spodnji posnetek), kar pa seveda pomeni dejanski izbris vseh podatkov, ki jih virus pred tem ne izbriše, le zašifrira.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

financiranje p… (nepreverjen)

financiranje posameznikov

Našel sem nasmeh zahvaljujoč g. Tetičkovemu Marjanu, da sem dobil posojilo v višini 150.000 evrov, trije moji kolegi pa so brez težav dobili tudi posojila tega gospoda. Svetujem vam, da nikogar več ne zavede, če dejansko želite zaprositi za posojilo denarja za vaš projekt in katero koli drugo. To sporočilo objavljam, ker je gospod Tejanović Marjan
dobro s tem posojilom. S prijateljem sem srečal ta pošten in velikodušen gospod, ki mi je dovolil, da si dobim to posojilo. Zato vam svetujem, da se obrnete na njega in vas bo zadovoljil z vsemi storitvami, ki jih vprašate. Tukaj je njegov e-poštni naslov:
E-pošta: [email protected]
E-pošta: [email protected]
Tetičković Marjan
hvala

Starejše novice